Hőszigetelő üveg evolúciója

üvegajtó

Az üveg evolúciója az 5,8-tól a 0,4-es U értékig:

A kétrétegű hőszigetelt üvegek széles körű használata az 1970-es években kezdődött. Ekkoriban az energiaválság miatt nagyobb figyelmet fordítottak az épületek energiahatékonyságának javítására, és az ablakokon keresztül történő hőveszteség csökkentésére. Az első hőszigetelt üvegek két üveglapból álltak, amelyek között egy levegőréteg volt elhelyezve, amely javította az ablak hőszigetelési tulajdonságait.

A háromrétegű hőszigetelt üvegek használata a nyílászárókban nemrég kezdődött el. A háromrétegű hőszigetelt üvegek először a 1970-es évek végén jelentek meg az építőiparban, de csak a 2000-es években kezdtek elterjedni a nyílászárókban is.

Az egyrétegű és a kétrétegű hőszigetelt üvegek a nyílászárókban már régóta alkalmazottak voltak, de az építőipar folyamatos fejlődése és az energiahatékony épületek iránti növekvő igény arra ösztönözte az üveggyártókat, hogy újabb és hatékonyabb hőszigetelt üvegeket hozzanak létre. Ennek eredményeként a háromrétegű hőszigetelt üvegek váltak elérhetővé a nyílászárók számára is, amelyek jelentős előnyöket nyújtanak a hő- és hangszigetelés terén.

Azóta a technológiai fejlődésnek köszönhetően a hőszigetelt üvegek továbbfejlesztett változatai is elérhetővé váltak, például a többrétegű üvegek, az argon vagy krypton gázzal töltött üvegek, amelyek még hatékonyabb hőszigetelést biztosítanak. Melegperemes távtartók, különböző hővédő bevonatok az üvegeken, e Ma már a hőszigetelt üvegek az épületekben szinte alapvetőek, és számos előnyük van, például csökkentik az energiaszámlát, javítják az otthonok és irodák kényelmét, és csökkentik a zajszintet is.

Az üveg fejlődéstörténete az 5,8-tól a 0,4-es U értékig:

Az ablaküvegek hőszigetelő tulajdonságainak fejlesztése folyamatosan zajlik, és az évjáratok szerint eltérő technológiákat és anyagokat alkalmaznak az üvegek előállításához. Az alábbiakban összefoglaljuk az ablaküvegek hőszigetelésének fejlődését az elmúlt évtizedekben:

Az 1900-as évek elején az ablakokban egyszintű üveg volt használatos, amely gyenge hőszigetelő képességgel rendelkezett, így az épületek nagy energiaveszteséggel küzdöttek.
4mm-es egyrétegű üveg Ug= 5,8 W/m²K

Az 1930-as években megjelentek az első dupla üvegek, amelyek a légkamrában lévő levegő rétegnek köszönhetően javították az ablakok hőszigetelő képességét.
24 mm vastag 4-16-4 rétegrendű kétrétegű üveg (4mm síküveg + 16 mm légrés alumínium távtartó kerettel gáztöltet nélkül + 4 mm síküveg) Ug =2,8 W/m²K

Az 1970-es években a hőszigetelő üvegek fejlesztése folytatódott, és megjelentek a hőszigetelt üvegek, amelyek több rétegűek voltak és a légkamrában töltőgázként argont használtak.
24 mm vastag 4Lowe-16-4 rétegrendű kétrétegű üveg (az egyik rétegén Low-e lágyfém bevonattal Ug=1,4 W/m²K

Az 1990-es években az energiatakarékosság egyre fontosabbá vált, és megjelentek a speciális bevonatokkal ellátott hőszigetelt üvegek, amelyek javították az üveg hőszigetelő képességét és csökkentették az UV-sugárzás bejutását.
24 mm vastag 4Lowe-16Ar-4 rétegrendű kétrétegű üveg (az egyik rétegén Low-e lágyfém bevonattal, a rétegek között argon gáz töltettel Ug=1,1 W/m²K

Az 2000-es évektől kezdve a háromrétegű hőszigetelt üvegek váltak egyre elterjedtebbé az épületekben, amelyek még hatékonyabbak a hő- és hangszigetelés terén, és csökkentik az épületek energiafelhasználását.
Háromrétegű üvegezés jellemzően 4-8 mm vastag üveglapokból 10-18 mm légréssel készül, mellyel Ug=0,8 – 0,4 W/m²K közti értékek érhetőek el.

Az ablaküvegek hőszigetelése továbbra is fejlődik, és az újabb technológiák és anyagok lehetővé teszik a még hatékonyabb hőszigetelést és energiahatékonyságot az épületekben.


Üveg típusok (a hőszigetelt üvegek rétegei az alábbi típusok kombinációiból épülnek fel):

Float üveg: úgynevezett víztiszta torzítás mentes üveg. Angolul a Float elnevezés az „úsztatott” üveggyártási eljárásra utal. Alapvetően átlátszónak látjuk az üveget, viszont minél vastagabb a Float üveg annál szembetűnőbb a zöldes színe. Ezt az üvegtípust gyakran használják hőszigetelő szerkezetben, illetve üvegajtók, beltéri üvegfalak esetében, de számos más helyen is felhasználható.

Low-E üveg: Az üveg egyik oldalára speciális eljárással vékony, szabad szemmel nem látható fémbevonatot visznek fel a gyártás során. A fémbevonatnak köszönhetően jó hőszigetelő hatásúvá válik így az üveg, amit előszeretettel használnak hőszigetelő szerkezetbe való beépítésre. Leggyakrabban bejárati ajtók és ablakoknál használják, illetve olyan felületeknél, ahol fontos a jó fényáteresztés és a jó hőszigetelő tulajdonság együttese.

Katedrál üveg: A Katedrál üveg öntészeti eljárással készült üveg. Általában az üveg egyik oldala anyagában mintás, míg a másik oldala sík. A katedrál üveg áttetsző, átengedi a fényt, ám ennek ellenére nem lehet teljesen átlátni rajta, amit a mintázat és a szín befolyásol. Jellemzően 4 mm vastagságú és fehér (clear), matt, sárga, illetve bronz színben érhető el. A katedrál üveget leginkább beltéri ajtók, konyhaszekrények, pinceablakok üvegezésénél használják, illetve olyan helyeken ahol fontos a fényáteresztés, de nem szeretnék, hogy belássanak.

Savmart üveg: A savmart üveg fluorsav felhordásával készült egyedi elegáns mintázatú üveg. A savmart üveg fényáteresztő, ám nem átlátszó, de mégis sima felületű. A savmart eljárással készült üveg tapintása lágyabb, tisztítása egyszerűbb.

Reflexiós üveg: más néven fényvisszaverő üveg egy vékony rétegű fémoxiddal van bevonva, ami egy kemény réteget képez az üveg felületén. A bevonat hatására ellenáll a környezeti hatásoknak, ami nagyon kedvelté teszi ezt a reflexiós üvegtípust, ha kültéri beépítésről vagy kiváló fényvédő (pl: napfény, UV sugárzás) üvegszerkezetről van szó. Jellemzően bronz és szürke árnyalatok érhetőek el.

Anyagában színezett üveg: a gyártás során adagolt fémoxidnak köszönhetően nyeri el végleges színét. A gyártási metódusnak köszönhetően az üvegnek alacsony a fényvisszaverődése és nagyon jó a napenergia elnyelő képessége. Ezért is alkalmazzák számos olyan területen, ahol fontos a fényvédelem. Leggyakrabban szigetelő üvegszerkezeteknél, üvegajtóknál, üvegvitrineknél, autóüveg gyártásnál és számos más belsőépítészeti megoldásnál használják ezt az üvegtípust.

ESG üveg: edzett biztonsági üveg, amelyet speciális hőkezelésnek vetnek alá, hogy nagyobb mechanikai szilárdságot és ütésállóságot kapjon. Az edzett üveget általában előre tervezett törési mintázattal (fraktúramintázattal) látják el, ami azt jelenti, hogy amikor az üveg megsérül és eltörik, akkor a törmelék apró, életlen darabokra esik szét, amelyek kevésbé veszélyesek, mint az éles üvegszilánkok. Az edzett üveg általában a helyekre, ahol nagyobb a kockázata az ütésnek vagy a terhelésnek, például üvegfalak, zuhanyajtók, teraszkijárók vagy autók ablakai esetén alkalmazzák. Az edzett üveg hőmérsékleti változásokkal szembeni ellenálló képessége is nagyobb, mint a hagyományos üvegé, így alkalmas lehet olyan helyekre is, ahol a hőmérséklet gyorsan változik.

VSG üveg: „laminált biztonsági üveg” rövidítése (németül: Verbund-Sicherheitsglas). Ez az üveg két vagy több rétegből áll, amelyek között polivinil-butyral (PVB) nevű műanyag réteget helyeznek el. Az üveg és a műanyag réteg ragasztása olyan erős, hogy az üveget nagyon nehéz szétrepeszteni vagy szétzúzni. Ha az üveg megsérül, az üveglapok nem törnek szét és szilánkokra nem hullanak, hanem a műanyag réteg ragasztása miatt egyben maradnak, ami jelentősen csökkenti a sérülés kockázatát.
A VSG üveget elsősorban olyan helyeken alkalmazzák, ahol nagyobb a biztonsági kockázat, például autók szélvédőinél, ablakoknál, üvegfalaknál, vagy középületekben, ahol a biztonságosabb és erősebb üveg fontosabb. A VSG üveg használata segíthet megelőzni a baleseteket és a sérüléseket, és javítani az épületek biztonságát és biztonsági szintjét.

TVG üveg: (hőre lágyuló biztonsági üveg) speciális hőkezelésen megy át, amely megváltoztatja az üveg szerkezetét és javítja a biztonsági tulajdonságait. A TVG üveg összetétele hasonló a laminált biztonsági üveghez, két vagy több rétegből áll, amelyek között egy polivinil-butyral (PVB) műanyag réteg található. A különbség az, hogy a TVG üveg speciális hőkezelésen megy át, amely során az üveg az olvadáspontjának közelébe melegszik, majd lassan hűtik le. Ennek eredményeképpen az üveg megváltoztatja szerkezetét, és sokkal ellenállóbb lesz az ütésekkel, az összetöréssel és az időjárási viszontagságokkal szemben.
Ha a TVG üveg megsérül, akkor az egész üveglap egyben marad, és nem esik szét apró darabokra, így csökkentve a sérülések kockázatát. Ez azért fontos, mert az üveg sérülése esetén a hagyományos üveg apró, éles darabokra szétesik, amelyek sérüléseket okozhatnak. Emiatt a TVG üveg gyakran alkalmaznak olyan helyeken, ahol a biztonság kiemelten fontos, például magas épületekben, üzletekben, bankokban, repülőtereken és a közlekedési eszközökben.

Küldetésünk

Küldetésünk a meleg, kényelmes otthonok kivitelezése, kizárni a zajt, a hideget, a rovarokat, a betolakodókat.

Ablak Birodalom Kft. © – Adatvédelmi tájékoztató