Hasznos nyílászáróhoz kapcsolódó fogalmak

Amelyekkel jó, ha tisztában vagy, hogy a kezdetektől egy nyelvet beszéljünk 🙂

Olyan ablakok és ajtók, amelyeket műanyagból (például PVC-ből) készítenek. Ezek általában energiatakarékosak és tartósak.

 
 
 
 
 

Nyílászárók esetében a beépített szerkezet tokjának vastagsága szemből nézva. Például az Aluplast 8000 ablakok 85 mm vastag tokkal rendelkeznek.

 
 
 
 

A PVC nyílászárók tok- és szárnyszerkezetében elhelyezkedő, egymástól elhatárolt belső kamrák, légterek. Általában levegő van bennük, de egyes speciális típusoknál hőszigetelő habtöltet is előfordulhat. Ezek a légkamrák felelősek a műanyag nyílászáró profiljának hő- és hangszigeteléséért, merevségéért. A kamrák fala általában pvc, de egyes gyártók alumínium kamrafalak segítségével növelik a szerkezet merevségét. A kamrák száma jellemzően 5 és 8 között változik, a kamraszám növekedésével általában a nyílászárók beépítési mélysége és szigetelő képessége is növekszik.

 
 
 
 

A tok az ablak vagy ajtó kerete, amelybe az üveg és a nyílászáró szárnyai illeszkednek. A tok a falban rögzül.

 
 
 
 

Az ablak vagy ajtó mozgó része, amelyet nyitás és zárás céljából használunk.

 
 
 
 

A nyílászárók tok- és a szárnyprofiljában az extrudálás során kialakított nútokban körkörösen elhelyezkedő rugalmas tömítés, mely biztosítja a tok és a szárny közti légmentes záródást. Hagyományos nyílászárókban kettő, a korszerűbb nyílászárókban már három szintű tömítés található.

 
 
 
 

Az üvegezőléc egy vékony profil, amely az üveg körül található, és segít rögzíteni az üveget a nyílászáróban, például egy ablakban vagy ajtóban. Az üvegezőlécek szerepe több fontos dologra terjed ki:

  1. Üveg rögzítése: Az üvegezőlécek a keret és az üveg közötti közegben helyezkednek el, és segítik az üveg rögzítését a keretben. Ezáltal az üveg stabilan és biztonságosan illeszkedik a nyílászáróhoz.

  2. Szigetelés: Az üvegezőlécek hozzájárulnak a hő- és hangszigeteléshez. Amikor az üveg és az üvegezőlécek megfelelően vannak elhelyezve, segítenek csökkenteni a hőveszteséget és a zaj átjutását a nyílászárón keresztül.

  3. Megjelenés: Az üvegezőlécek szintén fontosak az esztétikai megjelenés szempontjából. A megfelelően megtervezett és kialakított üvegezőlécek hozzájárulhatnak az ablak vagy ajtó vonzó külsejéhez, és lehetőséget nyújtanak a különböző stílusokhoz és dizájnokhoz.

 
 
 
 

A műanyag ablakok, ajtók szárny és tokprofiljába rögzített horganyzott acélmerevítés. A műanyag ablak merevségét részben ez a merevítés adja. A nagyobb és színes szerkezeteknél, ahol fokozott erőhatások érik a nyílászárót, vastagabb acél használatos. Szükség szerint a soroló profilok és toktoldó elemek is elláthatók acélmerevítéssel.

 
 
 
 

A nyílászáró keretének felosztására szolgáló profil. A tokba beszerelt függőleges osztó segítségével alakítható ki például a kétszárnyú tokosztott ablak, amikor mindkét szárny a tokosztóra csukódik. A tokba beszerelt vízszintes osztó segítségével alakítható például egy felülvilágítós bejárati ajtó, amikor az alsó nyitható részt és a felső fix üveget határolja el egymástól.

 
 
 
 

A szárny felosztására szolgáló profil, melynek segítségével megoldható például, hogy a nyíló szárnyban lévő üveg több egységre tagolódjon.

 
 
 
 

A műanyag ablakok zárása precíz gyártás esetén szinte légmentes. Időszakos, páratartalom szerinti légcseréhez páraérzékeny szellőztető berendezés szerelése javasolt (pl. Aereco termékek). Az Aereco szellőztető berendezések között megtalálhatók az egyszerű kézzel zárható típusok, de a bonyolultabb hygro szabályzásúak is. Utóbbiban egy páraérzékeny bimetál szalag nyitja, ill. zárja a szellőző rostélyait. A szellőztetőket nem csak szellőztetési célokra alkalmazzák, gyakran a Gázművek írja elő használatát, nyílt égésterű gázkészülék esetén ez biztosítja a készülék levegő utánpótlását.

 
 
 

A nyitható nyílászárók nyitási irányának meghatározása alapján lehet egy ablak balos vagy jobbos. Egy ajtó befelé nyíló balos, befelé nyíló jobbos, kifelé nyíló balos, kifelé nyíló jobbos. Erről  részletesebben ebben a blog bejegyzésben írtunk. 

 
 
 

Az RC (Resistance Class) szerinti besorolás, betörésvédelmi szinteket különböztet meg. A nyílászárók vasalatát  aszerint lehet csoportosítani, hogy melyik biztonsági szintnek felelnek meg. Erről a témáról részletesebben írtunk ebben a blog bejegyzésben.

 
 

Egy hőszigetelő panel, amely PVC alapú anyagból készül, és gyakran használják műanyag ablakok és ajtók esetében. A stadur panel alternatívát kínál az üveg helyett, lehetővé téve az ablakok és ajtók hőszigetelését, miközben megtartja azok nyithatóságát.

A stadur panel szerkezete a következőképpen alakul: kívül hasonlít a műanyag nyílászárókhoz, belül pedig poliuretán habbal van kitöltve a két külső lap között. Ez a hab hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, és megerősíti a paneleket.

Általában akkor alkalmazzák a stadur paneleket, amikor az üvegezés nem szükséges, de fontos a hőszigetelés és a nyitási lehetőség megőrzése. Ezek a panelek gyakran az alsó részbe vannak beépítve, és hasznos lehet, ha a nagy üvegfelület feleslegesnek vagy veszélyesnek tűnik. Könnyebb az üvegnél, így például egy ajtószárny aljába szerelve csökkenthető a szárny súlya, terhelése.

A stadur panelek könnyen tisztíthatók és karbantarthatók, és különböző színváltozatokban elérhetők. Bizonyos esetekben tartalmazhatnak acéllemezt a betörés elleni védelem érdekében.

 

A stadur egy díszesebb megjelenési formája. Bejárati ajtókba az üveg helyére szerelik. Különféle forma- és színvilágú típusai léteznek. Készülhet tömör és üvegezett kivitelben is.

 
 

A kifelé nyíló műanyag nyílászárók hazánkban ritkák. A magyarországi építészeti gyakorlatban befelé nyíló ablakokat, erkélyajtókat terveznek az épületekhez, kivétel ez alól például a közintézmények bejárati ajtaja, füstelvezető ablakok.

 

Elsősorban új épületéknél merül fel a kérdés, hogy a főfal vastagságon belül, melyik síkra kerüljenek az új műanyag ablakok. Ezt több tényező is befolyásolhatja, például a hőszigetelés, az esetlegesen tervezett árnyékolástechnika elhelyezése, homlokzati kép, párkány és könyöklő méret.

 

Szerelőfül, rögzítőfül: A műanyag ablak oldalára pattintható, ill. csavarozható acélfül, melynek segítségével a műanyag nyílászáró tokátfúrás nélkül rögzíthető.

Speciális önfúró csavar műanyag ablak beépítéséhez, mely dübelezést nem igényel, közvetlenül az előfúrás után becsavarható a falba.

 

A Poliuretán habot az illesztési-szerelési hézag kitöltésére, szigetelésére, a műanyag ablak rögzítésére használják. Beépítéseinkhez professzionális alacsony tágulású szerelő habokat, a párkányok rögzítéséhez ragasztó habokat használunk. A purhab nem UV álló és nem biztosít vízzárást sem.

 

Azon mechanikai vagy elektromos eszközök és alkatrészek gyűjtőneve, melyek a kültéri és beltéri nyílászárók különböző funkcióit (pl. nyitás, csukás, zárás, buktatás, eltolás, stb.) ellátják. Elhelyezésük lehet rejtett vagy látható. Vasalat például a zsanér, rúdzár, csap, görgő, zárfogadó, bukóolló, távnyitók, ajtócsukók, de ide sorolhatók a pántok, zárbetétek és kilincsek is. Néhány ismertebb vasalat gyártó a teljesség igénye nélkül: Assa Abloy, Dorma, Dr Hahn, Fuhr, Geze, Greenteq, GU, Gutmann, Hoppe, Maco, Roto, Siegenia, Simonswerk, Winkhaus.

 
 
 
 

A műanyag ablakok, erkélyajtók alján található kiegészítő profil, mely a külső-belső párkányok szakszerű elhelyezéséhez szükséges. Általában a nyílászáró tokjánál keskenyebb kialakítású, így a párkány az ablaktok alá betolható a jobb vízzárás érdekében.

 
 
 
 

A profil anyagából készül, közvetlenül csatlakoztatható a műanyag nyílászáró tokjára. A tok szélesítésére, magasítására szolgál, alkalmazható redőny előkészítéshez, hézagpótláshoz, ajtóknál aljzatbetonhoz csatlakoztatáshoz.

 
 
 
 

Több műanyag nyílászáró egymás mellé történő szakszerű illesztéséhez szükséges. Létezik rejtett soroló, H soroló, statikai soroló, körsoroló, szögsoroló.

 
 
 
 

Olyan vasalatelem, amelyet általában az ajtók és ablakok nyitásához és zárásához használunk. A kilincsek lehetnek különböző méretűek, formájúak és anyagból készülhetnek, például fából, fémből vagy műanyagból. A kilincs szerepe, hogy megkönnyítse az ajtók és ablakok használatát, és lehetővé tegye a személyek számára, hogy könnyedén nyissák vagy zárják őket. A kilincsek gyakran tartalmaznak beépített zár- vagy reteszmegoldásokat is, amelyek tovább növelik az ajtók és ablakok biztonságát. Az esztétikai megjelenés szempontjából a kilincsek is fontosak, mivel hozzájárulnak a nyílászárók megjelenéséhez és stílusához.

 
 
 
 

Olyan díszítő és funkcionális elem, amit gyakran használnak arra, hogy takarja vagy lefedje a poliuretán hab (purhab) szigetelésből vagy tömítésből kifolyólag esetlegesen látható részeket. A poliuretán hab (purhab) a szigetelő anyagok közé tartozik, és gyakran alkalmazzák ablakok, ajtók és egyéb nyílászárók szigeteléséhez. A pvc takaróléc leggyakoribb típusai az egyenes vagy megtörhető 30/50/70 mm-es, és a 120 fokos L alakú. Kaphatók 6 méteres szálban vagy tekercsben.

A PVC szegélyléc a következő célokat szolgálja:

  1. Esztétikai szempontok: A PVC szegélyléc díszítő elemként működik, és lehetővé teszi, hogy az ablakok és ajtók körüli purhab szigetelést szép és ápolt megjelenésűvé tegye. Különböző stílusokban és színekben kapható, így illeszkedik a különböző környezetekhez.

  2. Tömítés és szigetelés: A szegélyléc segíthet tovább növelni a szigetelést és a hőszigetelést, mivel lefedi a purhabot és védelmet nyújt a nedvesség, hőveszteség és egyéb tényezők ellen.

  3. Védelem és tartósság: A PVC anyag ellenálló a nedvességgel, időjárási hatásokkal és mechanikai sérülésekkel szemben, így védelmet nyújt a purhabnak, és hosszú élettartamot biztosít.

 
 
 
 
 
 
 

Párkány: A párkány az ablak alatti vízszintes sík, amely a falkávát fedi. Az ablakpárkány rendszerint kifelé dől, hogy a csapadékvizet elvezesse az épülettől. A párkány segít megakadályozni a víz bejutását az ablak alatt, és védi az ablakot az időjárási hatásoktól. Emellett egy kis polc is lehet, ahol dísznövényeket, dekorációkat vagy más tárgyakat helyezhet el. Anyaga lehet márvány, kő, műkő, alumínium, lemez, pvc.

Könyöklő:

Általában a belső párkányt nevezik így. Ezt nem szükséges lejtetni. A fenti alapanyagokon kívül készülhet fából is.

A párkányok, könyöklők hozzájárulhatnak az ablakok esztétikai megjelenéséhez, és segíthetnek a nyílászárók hatékonyabb és praktikusabb használatában is.

 
 
 
 

Az erkélyajtók alapesetben úgynevezett tokküszöbbel készülnek. Ez esetben a nyílászáró tokprofilja jelenik meg alul küszöbként is. Előnye a jobb vízzárás, légzárás és hőszigetelés. Hátránya, hogy kb. 6-8 cm-t át kell lépni. Toló-bukó erkélyajtónál csak tokküszöbös kialakítás valósítható meg üzembiztosan.

 
 
 
 

A nyíló erkélyajtók felár ellenében készülhetnek alacsony alumínium küszöbbel is. A bejárati ajtók alapból így készülnek. Ez könnyen átléphető, esztétikus megjelenésű. Hátránya, hogy légzárása a tokküszöbös megoldáshoz képest gyengébb. Emelő-toló erkélyajtók csak alumínium küszöbbel készülnek.

 
 
 
 
 

A bukó-nyíló ablak, erkélyajtó vasalatának kiegészítő funkciója, mely a normál bukó funkción kívül lehetővé tesz egy kb. 5mm-es szárny buktatást, ezzel biztosítva a folyamatos légcserét a párásabb lakásokban.

 
 
 
 

Hibásműködtetés gátló: A bukó-nyíló ablakok vasalatának kiegészítő funkciója, mely megakadályozza a vasalat helytelen pozícióba történő állítását, ezáltal a nyílászáró félrecsukását. A kilincs forgathatóságát tiltja nyitott állapotban.

 
 
 

A vasalat biztonsági eleme, melynek köszönhetően a műanyag ablak szárnya bukó állásban nem emelhető ki, mert a gomba alakú záróelem ezt megakadályozza.

 
 
 

A mai belsőépítészeti trendekhez igazodva, a magasabb kategóriájú műanyag ablakokhoz és erkélyajtókhoz elérhető a rejtett vasalat. Ez esetben belülről nem látszanak pántok, csak a kilincs. A rejtett vasalat kombinálható biztonsági vasalattal is.

 
 
 

A nyílászáróban elhelyezhető üvegeknek számos fajtája van. Lehetnek egyrétegű üvegek, és hőszigetelő kétrétegű, háromrétegű üvegek. Típusuk lehet float, savmart, katedrál, reflexiós, lágyfémbevonatos, esg, vsg. Erről készített részletes blog cikkünket itt olvashatod.

 
 

A fix ablak valójában tokprofilba szerelt hőszigetelő üvegezés. Négyzetméterárra vetítve a legolcsóbb műanyag nyílászáró szerkezet. Hátránya hogy sem szellőztetési sem tisztítási céllal nem nyitható.

 

A csak bukó funkciójú műanyag ablakot másodrangú helyiségekbe javasoljuk, pl. garázs, vagy pince, de szereltük már szállodai szobákba is, ahol az volt a cél, hogy a vendég ne tudja tárva-nyitva felejteni. A bukó ablak kilincse az ablak tetején található, ezért érdemes olyan helyre alkalmazni, ahol még elérhető a kilincs. Tisztításhoz a bukó ablak egyszerűen kiakasztható és lenyitható. Bukó ablak helyett lehetőség szerint tervezzünk bukó-nyíló műanyag ablakot, mely nem sokkal drágább, de annál praktikusabb. Magasan lévő bukó ablakhoz használható távnyitó szerkezet rudas, zsinóros, elektromotoros működtetéssel.

 

Kétfunkciós, egyszárnyú kivitelű ablak, erkélyajtó. A kilincs 2 állású. Függőlegesen lefelé zárt állapotban, vízszintesen nyitott állapotban működik a nyílászáró.

 

Egyszárnyú kivitelű műanyag ablak, vagy erkélyajtó melynél a kilincs 4 állású. Függőlegesen lefelé zárt állapotban, vízszintesen nyitott állapotban, 45 fokban felfelé résszellőztető funkcióban, függőlegesen felfelé bukó funkcióban működik a nyílászáró.

 

A kétszárnyú, vagy más néven középen nyíló műanyag ablakok, erkélyajtók két szárnyát kitárva középen nem marad osztó. A főszárnyon található a kilincs, ez nyitható először, igény szerint buktatható is. A másodszárny, vagy váltószárny nyílik másodikként, ennél bukó funkció nem lehetséges. A szárnyak aránya, szélessége lehet szimmetrikus, de akár aszimmetrikus is.

 

Ezeknél a nyílászáróknál a tokot osztjuk meg egy fix osztóprofillal, így például egy kétszárnyú tokosztott ablak szárnyait kitárva középen látható marad az osztás. A tokosztott ablak szárnyai egymástól függetlenül nyithatók, akár buktathatók is. Az osztás tetszőlegesen lehet középen, de akár aszimmetrikusan eltolva is. Az osztással elválasztott részek lehetnek fixek, nyithatóak, buktathatóak vagy ezek kombinációi. Például egy panel lakás konyhaablaka is készülhet vízszintes tokosztással, alul derékmagasságig fix, felül bukó-nyíló szárnnyal.

 

Hasznos tudnivalók

Mielőtt belekezdünk a folyamatokba

Ha-kiegeszitenel-ablak-Birodalom.jpg

Pályázatok

Cégünk az alábbi pályázatokban vett részt korábban.

GINOP-8.3.5-18/B

Kedvezményezett neve – ABLAK BIRODALOM Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe – GINOP-8.3.5-18/B azonosító jelű Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú hitelprogram keretében az MFB Zrt. hitelfolyósító által 5 éves futamidejű 0% kamatozású forgóeszköz hitel szerződés megkötésére került sor.

A visszatérítendő hitelösszeg – 77 000 000 Ft

A projekt megvalósításának kezdete – 2023.07.17.

A projekt befejezési dátuma – 2028

 

GINOP-3.2.2-8-2-4-16-2018-01455

Kedvezményezett neve –ABLAK BIRODALOM Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe – Vállalatirányítási rendszer bevezetése az Ablak Birodalom Kft-nél

A szerződött projekt összege – 18 145 000 Ft

A szerződött támogatás összege – 7 258 000 Ft

A támogatás mértéke (%-ban) –40 %

A projekt megvalósításának kezdete – 2019.06.01.

A projekt befejezési dátuma – 2021.06.29.

A projekt azonosító száma – GINOP-3.2.2-8-2-4-16-2018-01455

A projekt tartalmának bemutatása:

A fejlesztés céljaként beszerzésére kerülő vállalatirányítási rendszerre szüksége van vállalkozásunknak az előrelépés és a precízebb, pontosabb automatizált gyártás érdekében. Egyértelmű célunk a fa nyílászárók piacán való megjelenés, illetve az ablak gyártáson kívül a beltéri ajtók piacára való bejutás, amelyben ezen rendszer segít bennünket. A gyártás automatizálása szintén fontos célunk, amely cél elérésében ezen rendszer kifejezetten segít bennünket az összetett és hatékony szoftver támogatással. Mindezek eredménye egy jelentős hatékonyság növelés, mivel a rendszer minden egyes eleme egységes rendszerként segíti a munkát az ügyfélkezeléstől az automata megrendelésen keresztül az azokból indított gyártásig és számlázásig. A projekt keretei között beszerzésre kerül egy HP ProLiant ML10 G9 szerver, amely a rendszert futtatni és adatot tárolni hivatott. A rendszerben az alábbi modulok kerülnek bevezetésre:

OfficeSite CRM modul
OfficeSite Gyártás támogatás modul
OfficeSite Beszerzés, logisztika modul
OfficeSite tudásmenedszment megoldás
OfficeSite kontrolling és döntéstámogatás modul
Elektronikus iratkezelés
Webshop fejlesztés és üzemeltetés
RFID rendszer kiépítése

GINOP-5.2.4-16-2017-01938

Kedvezményezett neve: ABLAK BIRODALOM Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe: Az Ablak Birodalom Kft. gyakornoki programja

A szerződött projekt összege: 13 924 993 Ft

A szerződött támogatás összege: 13 924 993 Ft

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt tervezett kezdési dátuma: 2018.08.15.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.02.15.

A projekt azonosító száma: GINOP-5.2.4-16-2017-01938

A projekt tartalmának bemutatása:A projekt keretei között 4 fő gyakornoknak biztosítottunk munkát, gyakornoki, tapasztalatszerzési lehetőséget. A gyakornok vállalkozási és bérügyintéző, pénzügyi-számviteli ügyintéző, valamint logisztikai és szállítmányozási ügyintéző OKJ végzettséggel rendelkeznek. Jelen projekt az Ablakbirodalom Kft. fa nyílászárók gyártása tevékenységének fejlesztéséhez kapcsolódott. Az új gépek beszerzésének célja az volt, hogy növekedjen a termelési volumen, kapacitás. Az önköltségcsökkenés révén jelentős termelési hatékonyság növelést értünk el. Olyan egyedi tervezésű és megjelenésű nyílászárókra szakosodott a cég, amelyet nem sok gyártó vállal el. A gyártás mellett fontos, hogy a vállalkozás teljes szolgáltatást végez, vagyis nem csak legyártja, de be is építi a nyílászárókat a megrendelőnek. A gyakornokok munkáját 2 kapcsolattartó felügyelte és irányította. A gyakornokok munkavégzéséhez szükséges hely a rendelkezésünkre állt, azonban a szükséges eszközök nem, így a feladataihoz szükséges eszközök megvásárlására szükség volt, hogy a gyakornokok a rájuk bízott feladatokat el tudják végezni. Feltétlenül szükséges volt az alábbi eszközök beszerzése:

1 db Amazon Kindle Paperwhite III (2015) E-book olvasó
1 db Huawei MediaPad T5 10 32GB tablet
1 db Panasonic Lumix DMC-FT30 digitális fényképezőgép
4 db Samsung S24D330HSX monitor
2 db Xiaomi Redmi Note 6 Pro 64GB 4GB mobiltelefon
1 db Huawei P20 Dual 64GB mobiltelefon
1 db Zebra ZD420 címkenyomtató
1 db Audio-Technica ATH-M50x fejhallgató
4 db Acer Aspire 3 A315-51-37Y3 laptop
1 db Panasonic HC-V180 digitális videókamera
1 db Epson L1455 színes tintasugaras nyomtató
1 db LG 55UK6200PLA LED TV
1 db Dell PowerEdge T30 szerver számítógép
1 db APC Back-UPS 1400VA (BX1400UI) szünetmentes tápegység
1 db SPS SOHO 1000 szünetmentes tápegység és inverter
1 db Epson EH-TW650 projektor
4 db Kring Bokai irodai szék

GINOP-1.2.2-16-2017-00906

A projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-16-2017-00906
Kedvezményezett neve: ABLAK BIRODALOM Korlátolt Felelősségű Társaság
A projekt címe: Az Ablak Birodalom Kft. termelési kapacitás bővítése eszközbeszerzéssel
A szerződött projekt összege: 31 000 000 Ft
A szerződött támogatás összege: 15 500 000 Ft
A támogatás mértéke: 50%
A projekt tervezett kezdési dátuma: 2018.04.23.
A projekt tényleges befejezési dátuma: 2018.10.08.
A projekt tartalmának bemutatása:
A fejlesztés célja az alábbi eszközök beszerzése és beüzemelése volt:

80 db Phono Solar Hyperion PS270P-20/U napelem panel

1 db Fronius Symo20.0-3-M Inverter

1 db Nyitott porszóró kabin szórástechnikával

1 db Kézi anyagmozgató rendszer

Ezen eszközök beszerzésére szüksége volt vállalkozásunknak az előrelépés és a precízebb, pontosabb gyártás érdekében.

A beszerzett 80 db Phono Solar Hyperion PS270P-20/U napelem panel és az 1 db Fronius Symo 20.0-3-M Inverter egy napelem rendszert alkot, amely a beszerzett 1 db Nyitott porszóró kabin szórástechnikával és az 1 db Kézi anyagmozgató rendszer által okozott energia igény növekedést ellensúlyozza. Ezen beruházással jelentősen nő a versenyképességünk, hiszen csökken az önköltségünk, nő a hatékonyságunk és az üzembiztonság.

1 db Nyitott porszóró kabin szórástechnikával egy nyitott egyoldali filteres leválasztású berendezés, amelyet felületkezelésnél használunk. Polyester, Epoxi-Polyester, Poliuretán és zománcporfestéket is képes a felületre juttatni, így a felhasználási lehetőségünk a műanyag, a fa, és a fém felületre egyaránt megvan. Ezzel vállalkozásunk egy jelentős előrelépést tett, hiszen a legnagyobb alvállalkozásba kiadott tevékenységünk és ezáltal gyártási költségünk a szinterezés volt eddig, így ezen eszköz beüzemelésével költséget csökkentünk és versenyképességet növelünk, vállalkozásunk jelentős mértékben fejlődik.

Az 1 db Kézi anyagmozgató rendszer összefügg a Nyitott porszóró kabin szórástechnikával eszközzel, hiszen a szinterező berendezésbe egy anyagmozgató rendszeren jutnak be és ki a színezendő munkadarabok. A felületkezelt munkadarabokat a feladóhelyen kézzel felakasztják a gerendákra, majd a keresztkocsi mozgatásával a darab szállítható az egyes kezelőhelyekre. A keresztkocsi pozícióba automatikusan fixálódik. A kézi oldású rögzítővel a keresztkocsi minden egyes kezelőhelyre továbbítani tudja a kezelendő munkadarabokat. A keresztpálya segítségével tetszőleges technológiai sorrendbe rakhatják a munkadarabokat.

A megvalósult projekt az alkalmazott technológia, módszer állapotában a pontosság tekintetében okoz változást. Erőforrások megfelelőek a beszerzésre kerülő technológia tekintetében, nem szükséges azon változtatni. A releváns piacon elfoglalt pozíciónk csak erősödik ezen beruházással, hiszen precízebb megmunkálású termékeket tudunk gyártani. Önköltségünk csökken, hiszen a technológia energia és alapanyag hatékony, ezen kívül erőforrás oldalon egy fő szükséges a kezeléséhez. A projekt számszerűsíthető eredménye 83 db új eszköz beszerzése.

GINOP-2.1.8-17-2017-01395

Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.8-17-2017-01395
A kedvezményezett neve: ABLAK BIRODALOM Korlátolt Felelősségű Társaság
A projekt címe: Nyílászárógyártás versenyképességének növelése adaptív technológia beszerzésével
A szerződött projekt összege: 29 944 516 Ft
A szerződött támogatás összege: 14 972 258 Ft
A támogatás mértéke: 50%
A projekt tervezett kezdési dátuma: 2018.05.04.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.10.18.
A projekt tartalmának bemutatása:
A projekt eredményeképpen beszerzésre és beüzemelésre került eszközök révén az Ablak Birodalom Kft-nél új és lényegesen módosított termékek jönnek létre, mivel új eljárással, technológia alkalmazásával gyártjuk termékeinket, amelyek piaci bevezetése is könnyebbé válik. A beszerzett eszközzel beltéri nyílászárók gyártását tervezzük, fa és műanyag alapanyagokból. Az eszköz beszerzésével a jelenlegi tevékenységéhez kapcsolódóan hatékonyabb munkavégzés várható, illetve új vagy jelentős mértékben javított, termelési módszer alkalmazása jött létre. Az eszköz kivált olyan eddig kéziszerszámokkal emberi erőforrás igényes munkafolyamatokat, amelyek az anyagok, alkatrészek finommegmunkálásában jelentek meg. Ezek automatizálása elsődleges kérdés volt a versenyképességünk növelése érdekében.

GINOP-5.3.2-16-2016-00193

Projekt azonosító száma: GINOP-5.3.2-16-2016-00193

A kedvezményezett neve: ABLAK BIRODALOM Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe: „Rugalmas és családbarát foglalkoztatási módszerek bevezetése az Ablak Birodalom Kft-nél”

A szerződött támogatás összege: 10 069 000 Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projekt befejezési dátuma: 2018.05.31.

A projekt tartalmának bemutatása:

A szervezet jelenleg 16 fő munkavállalót foglalkoztat. Az átvilágítás során felmérésre került a vállalkozás szervezeti felépítése, az alkalmazott foglalkoztatási formák, az emberi erőforrás menedzsment és a munkaszervezés is. A projekt elsődleges céljai közé tartozik, hogy az átvilágítási jegyzőkönyvben felmért eredmények alapján olyan javaslatok kerüljenek kialakításra, amelyek növelik a rugalmas foglalkoztatási formák elterjedését a vállalkozásnál, úgy, hogy a vállalkozás hatékony működését elősegítse. A rugalmas foglalkoztatás mind a szervezeti mind pedig a munkáltatói és munkavállalói igényekkel összhangban van. Az Ablak Birodalom Kft. 16 dolgozójából 9 munkatárs munkakörének átszervezése valósul meg, akik közül 8 fő rugalmas munkarendben, 1 fő távmunka formájában fogja feladatait ellátni. Az átszervezési terv alapján az alábbi, rugalmas foglalkoztatást elősegítő szervezeti, személyügyi képzéseket illetve ehhez kapcsolódó tanácsadást kívánjuk megvalósítani:

1.) Munkajogi és munkaügyi oktatás a vezetők és a munkatársak részére tanácsadás formájában.

2.) Munkaügyi dokumentumok fejlesztéséhez kapcsolódó tanácsadás

3.) Vezetői érzékenyítés a rugalmas rövid foglalkoztatási formák bevezetésének és fenntartásának elősegítésére. A helyettes/értékesítési vezető a „Az emberekkel való bánásmód elvei és gyakorlata” című 2 napos képzésen, műhelymunkán fog részt venni.

4.) Belső kommunikáció, a munkavállalói elkötelezettség javítása, a hatékonyság, a hibamentes működés erősítése, így hosszú távon a munkahelyek fenntartása érdekében empátia-szimpátia, stressz-kezelés, viselkedésminta alapú kommunikáció, változásmenedzsment, belső ügyfél kommunikáció, konfliktuskezelés képzéseken vesznek részt az átszervezésre kerülő munkakörben dolgozó munkavállalóink. A távmunka rugalmas foglalkoztatási forma munkavégzéséhez szükséges tárgyi eszközök kerülnek beszerzésre.