szúnyogháló története

A szúnyoghálók története:

Egészen az ókorig nyúlik vissza, amikor az emberek egyszerű anyagokat használtak a szúnyogok és más rovarok távoltartására. Az első dokumentált szúnyoghálók azonban a 19. században jelentek meg, amikor az angol katonák Indiában szolgáltak, és megfigyelték, hogy a helyiek vékony pamutanyagot használnak, hogy megakadályozzák a szúnyogok ablakokon és ajtókon való bejutását.

Ezeket az anyagokat később finomabb hálókká alakították át, amelyeket könnyű fémkeretekbe rögzítettek, és ezeket használták a szúnyogok távol tartására. Az első szúnyoghálókat főként a trópusi régiókban alkalmazták, ahol a szúnyogok terjedése különösen súlyos problémát jelentett.

Az 1900-as évek elején azonban a szúnyoghálók népszerűsége már elterjedt Európában és Észak-Amerikában is, különösen az első világháborút követően. Az 1920-as években a szúnyoghálók már széles körben elterjedtek, és sokféle formában és anyagból készültek, beleértve a fémhálókat, a nylonhálókat és a műanyag hálókat.

A szúnyoghálók ma már szinte mindenhol megtalálhatók, elengedhetetlen kiegészítői egy ingatlannak. Házon kívül tartják a nem kívánt apró betolakodókat, de nem gátolják a szabad légáramlást. A szúnyogháló meggátolja továbbá a pihék, tollak, levelek, allergén szöszök lakótérbe jutását is. 

A szúnyogok elleni védelemre sokan használnak vegyi és/vagy fizikai eszközöket, de egyre többen térnek át a szúnyoghálók használatra, mivel így nem kell elviselni a szúnyogriasztók helyenként kellemetlen szagát, környezetre, és egészségünkre káros hatásait. Míg a riasztókra rendszeresen költeni kell, a szúnyogháló egy tartós, biztos, hosszú távú megoldást jelent.

 
 

A szúnyoghálók anyaga:

Legtöbb termékünknél alumínium keretet, és sínt használunk a hosszú élettartam, a nagyobb merevség, és a magas igénybevétel miatt. Ezek az alkatrészek bármilyen RAL színskála szerinti színre színterezhetőek, vagy famintás Renolit fóliával is megrendelhetőek.

A mozgatható szúnyoghálók közös tulajdonsága, hogy a sínekbe, lefutókba minden esetben szőrkeféket rögzítünk, ami biztosítja a halkabb működést, és nehezíti a bogarak bejutását.

A háló alapanyaga UV stabil üvegszálas műanyag, mely szürke és fekete színben választható. Anyaga nem éghető, nem kap lángra, hő hatására csak zsugorodik. A szürke szín nagyobb átláthatóságot biztosít, kevésbé zavar a kilátásba, a szem gyorsan megszokja, távolról alig látszik. Ellentétben a hagyományos textil alapú hálókkal, az üvegszálas alapanyagnak köszönhetően időjárásálló, és hosszú élettartammal rendelkezik. Ha nem éri mechanikai sérülés, akár évtizedekig el tudják látni funkciójukat.

 
 
 
 
alumínium és üvegszálas háló

FIX keretes szúnyoghálók:

Egyszerű és olcsó megoldás. A keret anyaga lehet műanyag és alumínium is. A fix szúnyoghálók olyan ablak- vagy ajtónyílásokhoz készülnek, amelyeknél a szúnyogháló folyamatosan a helyén van, és nem vagy ritkán szükséges eltávolítani vagy mozgatni azt. A fix szúnyoghálókat olyan helyen érdemes alkalmazni, ahol fontos a gyakori szellőztetés, de nem kell átjárni, rendszeresen kihajolni rajta stb. A fix szúnyoghálókat elsősorban kis felületű ablakoknál alkalmazzák, jellemzően wc, spájz, hálószoba, fürdőszoba, de a csak buktatható ablakoknál is ésszerű választás lehet.

FIX MŰANYAG KERETES SZÚNYOGHÁLÓ
Ablakokra ajánlott, csavar rögzítőelemekkel rögzíthető (kintről szerelhető)
Szerkezet méret: 18×32 mm
Szín: Fehér

FIX ALUMÍNIUM KERETES SZÚNYOGHÁLÓ
Ablakokra ajánlott, csavar rögzítőelemekkel rögzíthető (kintről szerelhető)
Szerkezet méret: 25×17 mm
Szín: Fehér és Sötétbarna (RAL-8019)
Felár ellenében a RAL színskála bármely színében igényelhető.

ISSO-FIX ALUMÍNIUM KERETES PEREMES SZÚNYOGHÁLÓ
A nyílászáró kerethez roncsolás nélkül rögzíthető, elforgatható fülek segítségével. (bentről szerelhető)
Szerkezet méret: 33×9 mm
Szín: Fehér és Sötétbarna (RAL-8019)
Felár ellenében a RAL színskála bármely színében igényelhető.

 

MOBIL szúnyoghálók:

A nyitható és csukható szúnyoghálók felhasználása sokkal szélesebb körben elterjedt. Szerelhetők egy- és kétszárnyú ablakokra, illetve ajtókra. A mozgatható szúnyoghálókat alapvetően mozgatási irányuk szerint különböztethetjük meg. Ez lehet vízszintes, vagy függőleges irányú. Ablakokra a függőlegest, ajtókra inkább a vízszintes verziókat ajánljuk.

Vízszintes/függőleges működtetésű tokból kihúzható rolós szúnyoghálók
Előnye a könnyű szerelhetőségben, és működtetésben rejlik. A tokból sínekben vezetve egy kézmozdulattal kihúzható, és ugyanilyen könnyen vissza is engedhető, rögzítése alul egy akasztó segítségével történik. A vízszintes működtetésűnél a tok nem az ablak tetejénél, hanem oldalánál van rögzítve, a sínek pedig nem oldalt, hanem alul- és felül-vezetik a szúnyoghálót. Egy másik különbség, hogy nem akasztóval, hanem mágnessel történik a rögzítés a végállásban. A függőleges verziót ablakoknál ajánljuk. Mivel a függőleges csak bentről lehet mozgatni, ellentétben a vízszintessel, amelyik kintről és bentről is mozgatható. A vízszintes verziót ajtókra ajánljuk, főként ott, ahol nyíló, vagy toló szúnyogháló ajtó kialakítására a helyigény miatt nincsen lehetőség. A nagyobb szélességeknél a kétoldali tok jelenti a megoldást. Ebben az esetben középen találkoznak a szárnyak és mágnessel rögzíthetőek egymáshoz. A felszerelés történhet az ajtó/ablak keretére, a redőnyre, vagy egy távtartóra is. A háló a tokba szerelt rugós feszítésű tengelyen kerül rögzítésre. A háló egy vezetősínbe kerül, így válik lehetővé az egy kezes mozgatás. A függőleges mozgatásúnál alul, a vízszintesnél oldalt van egy hálóakasztó (húzósín), amivel a mozgatás történik, és ami a mágnest vagy akasztót is tartalmazza a rögzítés miatt. A vízszintesnél, a hálóakasztón, és a nútban is van egy mágnes, amivel az összekapcsolás történik zárás esetén.

KOMBI SZÚNYOGHÁLÓ (redőnnyel KOMBI-nált)
Azaz a redőnytokba beépített rolós szúnyogháló. Felső és külső tokos redőny esetén is alkalmazható. Megfelelően előkészített redőnytokba utólag is van lehetőség kombi szúnyoghálót szerelni. Ezen termék esetén a redőny és a szúnyogháló egymástól függetlenül mozgatható. A szúnyogháló könnyedén lehúzható, felhúzáskor automatikusan feltekeredik saját tengelyére.

MŰANYAG TOKOS LEHÚZHATÓ ROLÓS SZÚNYOGHÁLÓ
Ablakokra ajánlott, csavar rögzítőelemekkel rögzíthető.
Tok méret: 44×44 mm
Lefutósín: 35×22 mm
Szín: Fehér

 

ALUMÍNIUM TOKOS LEHÚZHATÓ ROLÓS SZÚNYOGHÁLÓ
Ablakokra és ajtókra is ajánlott, csavar rögzítőelemekkel rögzíthető.
Tok méret: 45×41 mm
Lefutósín: 32×22 mm
Szín: Fehér és Sötétbarna (RAL-8019)
Felár ellenében a RAL színskála bármely színében igényelhető.
Felár ellenében faerezet mintás, RENOLIT fóliával bevont keret is igényelhető; aranytölgy és dió színben.

ALUMÍNIUM TOKOS VÍZSZINTES MOZGATÁSÚ ROLÓS SZÚNYOGHÁLÓ
Ajtókra ajánlott, csavar rögzítőelemekkel rögzíthető.
Tok méret: 45×41 mm
Lefutósín: 35×22 mm
Szín: Fehér | Sötétbarna (RAL-8019)
Felár ellenében a RAL színskála bármely színében igényelhető.
Felár ellenében faerezet mintás, RENOLIT fóliával bevont keret is igényelhető; aranytölgy és dió színben.

NYÍLÓ SZÚNYOGHÁLÓ AJTÓ (ZSANÉROS)
Csak ajtókra és azok nyitás irányával ellentétes működtetéssel rendelhetőek. A gyártásuknál figyelünk a maximális stabilitásra, ezért széles kerettel és középen merevítéssel készítjük. Ajánlott még „rugdosó profil” -t is rendelni hozzá, így elkerülve a szúnyogháló sérülését és növelve az élettartamát (főleg gyerekek, vagy kisállatok jelenléte esetén). Az ajtó az előző terméknél már említett mágneses megoldás mellett csappantyúval is zárható. A merevítés kintről nézve egy S profillal van ellátva, mely egyúttal a fogantyú szerepét is ellátja. A szúnyogháló ajtókat igény szerint 2-3 darab rugós zsanérral szereljük fel, de a nagyobb tartósság érdekébe szoktuk ajánlani az ablakpánttal való felszerelést is. Lehetőség van dupla szárnyas szúnyogháló ajtók rendelésére is.
ALUMÍNIUM KERET
Ajtókra ajánlott, csavar rögzítőelemekkel rögzíthető.
Keret méret: 46×20 mm
Középmerevítő: 61×12 mm
Hálóvédő „rugdosó” profil: 75×18 mm
Szín: Fehér | Sötétbarna (RAL-8019)
Felár ellenében a RAL színskála bármely színében igényelhető.

ELTOLHATÓ KERETES SZÚNYOGHÁLÓ AJTÓ (SÍNES)
Nagy teraszajtóknál javasoljuk ezt a típust. A nyitható, átjárható rész előtt lévő szúnyogháló keretet eltoljuk a fix ablak elé, így biztosítva a nyitást, majd miután átmentünk visszahúzzuk. Egyik nagy előnye a minimális helyigény, a másik pedig, hogy két szárnyú változatban is rendelhető. Helyigénye nem vesz el a terasz területéből, mint a nyíló szúnyogháló ajtó. Viszont oldal irányba eltolhatónak kell lennie. Hátránya, hogy a szúnyogháló mindig látható valamelyik oldalon.
ALUMÍNIUM KERET
Ajtókra ajánlott, csavar rögzítőelemekkel rögzíthető.
Megvezető: 20×15 mm
Felső sín: 37×33 mm
Fogadóprofil: 32×18 mm
Szín: Fehér | Sötétbarna (RAL-8019)
Felár ellenében a RAL színskála bármely színében igényelhető.

PLISSÉ, PLISZÉ HARMONIKA SZERŰEN ELHÚZHATÓ SZÚNYOGHÁLÓ
A Plissé szúnyoghálót a közelmúltban Olaszországban fejlesztették ki, és nagyon hamar elindult világhódító útjára és széles körben elterjedt. Modern házak kedvelt szúnyoghálója, azon belül is a nagyobb méretű teraszoknál szokás leginkább alkalmazni. A szúnyoghálón kialakított éles hajtások sorozata (pliszírozás) teszi lehetővé, hogy a hálót a keretben eltolva tömörítsük és biztosítsuk az áthaladást az adott nyíláson át. Ablakokra függőleges, ajtókra vízszintes működéssel ajánljuk. A pliszé szúnyoghálók kétféle módon mozognak, lehetőség van a zsinóros (ennek kisebb a helyigénye) és a láncos kivitelű (ez robosztusabb, egyben tartósabb). Mozgatásának előnye, hogy bárhol megállítható (fokozatmentes), a hálót harmonika szerűen oldalra gyűjti. A pliszé szúnyoghálók másik nagy előnye az alsó vezetősín hiánya, így nincs botlás veszély. Az alsó vezető mindössze 5 mm magas, mint egy burkolatváltó. További előnye, hogy bármilyen nyílászáróra rögzíthető, akár kiemelő kerettel a redőny alá is, vagy L profillal keretre, kávára is lehet szerelni. Ez a szúnyogháló képes a legnagyobb felületek lefedésére is. Lehetőség van egy-, két-, vagy akár négyszárnyas kialakításra is.
A szerkezet alapszíne fehér vagy sötétbarna (RAL-8019)
Felár ellenében a RAL színskála bármely színében igényelhető.