Redőnyeink:

Az általunk kínált redőnyök modern és hagyományos építészeti stílusokhoz egyaránt illeszkedő, energiatakarékos és biztonsági megoldást kínálnak otthonok, irodák és üzleti épületek számára. Innovatív designjuk lehetővé teszi a fény mennyiségének precíz szabályozását, miközben hőszigetelő tulajdonságukkal javítják az épületek energetikai hatékonyságát. A kínálatban PVC és alumínium anyagú redőnyök találhatók, amelyek választhatók manuális vagy motorizált működtetéssel, biztosítva ezzel a kényelmet. A beépített lehúzható rolós szúnyoghálók pedig védelmet kínálnak a nem kívánt szárnyas betolakodókkal szemben.

A redőnyök története:

A redőnyök története hosszú évszázadokon átível, kezdetektől fogva alapvető szerepet játszottak az épületek árnyékolásában és védelmében. A redőny mint árnyékoló eszköz már az ókori Egyiptomban és a Római Birodalomban is létezett, ahol főként nádból és egyéb természetes anyagokból készültek. Ezek az elsődleges redőnyök azonban még nem voltak hasonlóak a mai modern változatokhoz; egyszerű árnyékolók voltak, melyek a napfény szűrésére és az intim szféra biztosítására szolgáltak.

A középkorban és a reneszánsz korában a redőnyök tervezése és funkciója jelentősen fejlődött Európában. Fából készült redőnyök jelentek meg, melyek már közelebb álltak a mai rolókhoz. Ezeket kézzel nyitották és zárták, és nem csak árnyékolásra, hanem biztonsági célokra is használták, például a betörések elleni védelemre.

A 19. században az ipari forradalom és a technológiai fejlődés új lehetőségeket nyitott meg a redőnyök terén. Az első modern mechanikus redőnyöket ekkor kezdték el gyártani, amelyek már sokkal könnyebben kezelhetőek és hatékonyabbak voltak elődeiknél. Az alumínium és más fémek bevezetése a gyártási folyamatokba lehetővé tette a tartósabb és könnyebben kezelhető redőnyök előállítását.

A 20. században a redőnyök még tovább fejlődtek. Bevezették az elektromos redőnyöket, amelyek távirányítóval vagy automatizált rendszerrel működtethetőek, így növelve a kényelmet és a biztonságot. Az energiatakarékos és hőszigetelő tulajdonságok, valamint a zajcsökkentés is fontos szemponttá vált a redőnyök tervezésénél, reflektálva a modern építészeti és lakberendezési trendekre.

A 21. században a redőnyök már nem csupán funkcionális eszközök, hanem a lakberendezési design fontos elemei is. Széleskörű anyag-, szín-, és formaválaszték áll rendelkezésre, lehetővé téve a személyre szabott és esztétikailag vonzó megoldásokat. A smart home technológiák integrációja lehetővé teszi a redőnyök intelligens vezérlését is, így a redőnyök története folyamatos innováción keresztül íródik tovább a jelenkorban.

 
 

Redőnyök típusai:

Több féle szempontból lehet a redőnyöket csoportosítani.

 

Alapanyag felhasználás alapján:

  • műanyag redőny: ahol a lefutó sínek és lamellák pvc-ből készülnek
  • alumínium redőny: ahol a lefutó sínek és lamellák alumíniumból készülnek

 

Működtetés  módja alapján:

  • Kézi gurtnis/zsinóros 
  • Kézi kurblis
  • Motorizált

 

Tok elhelyezkedése szerint:

  • Külső tokos
  • Külső tokos vakolható
  • Belső, ráépíthető tokos

Továbbiakban a redőnytokok elhelyezkedése alapján részletezzük tovább az egyes típusokat. 

Külső tokos redőnyök:

A külső tokos rendszerű redőnyök első sorban meglévő épületekbe történő beépítéshez készülnek. Mivel nem igényelnek speciális előkészítést, és nincsenek egybeépítve az ablaktokkal, így szinte bárhová utólag beépíthetőek, a felszerelésükre vonatkozó döntést bármikor meg lehet hozni. Ezek a redőnyök általában az ablakokhoz csavarozva a falkávába kerülnek elhelyezésre, vagy közvetlenül a falra rögzítve.

 
 

Külső tokos műanyag redőny:
A legegyszerűbb, legolcsóbb redőnytípus. Ötszög vagy hatszög formára hajlított, horganyzott lemeztokkal rendelkezik, amely két végén alumínium oldalvégekkel záródik. A kefézett pvc lefutó síneknek és a fém csapágyazásnak köszönhetően a pvc palást csendesen le- felhúzható. Rendelhető redőnytokból lehúzható rolós szúnyoghálóval is (ez a KOMBI redőny).

Maximum szélesség: 170 cm (Kombi: 155 cm)

Maximum magasság: 275 cm (Kombi: 220 cm)

Maximum felület: 4 nm (Kombi: 2,7 nm)

Redőnytok méretek: 137 mm / 165 mm / 180 mm (Kombi: 165 mm / 180 mm)

Lefutósín mérete: 53×22 mm (Kombi: 53×42)

Redőnyléc magassága: 37 mm

Szín: fehér

Működtetés: kézi gurtnis vagy zsinóros

Külső tokos műanyag redőny, vakolható tokkal:
Amennyiben az építkezés, felújítás során kialakításra kerül a redőny helye a falkávában, a külső tokos vakolható redőny tokjának frontális része teljesen elrejthető a vakolatban. Ötszög hajlított, horganyzott lemeztokkal rendelkezik, amely két végén alumínium oldalvégekkel záródik. A redőny szervizelése az alsó szerelőfedélen keresztül történik. A kefézett pvc lefutó síneknek és a fém csapágyazásnak köszönhetően a pvc palást csendesen le- felhúzható. Rendelhető redőnytokból lehúzható rolós szúnyoghálóval is (ez a KOMBI redőny).

Maximum szélesség: 170 cm (Kombi: 155 cm)

Maximum magasság: 275 cm (Kombi: 220 cm)

Maximum felület: 4 nm (Kombi: 2,7 nm)

Redőnytok méretek: 137 mm / 165 mm / 180 mm (Kombi: 165 mm / 180 mm)

Lefutósín mérete: 53×22 mm (Kombi: 53×42)

Redőnyléc magassága: 37 mm

Szín: fehér

Működtetés: kézi gurtnis vagy zsinóros

Külső tokos alumínium redőny:
A legjobb választás ha hosszú távon gondolkozol. Ha pedig színes redőnyt szeretnél, a műanyag redőny már amúgy sem opció. Az ötszög extrudált alumínium tok, két végén alumínium oldalvégekkel záródik. Választható félköríves tokkal is. A tok frontális része levehető, a szervizelés azon keresztül történik. A kefézett alumínium lefutó síneknek és a fém csapágyazásnak köszönhetően a csendes futás garantált. Az alumínium redőnylécek PU habbal töltöttek, hogy fokozzák a hőszigetelést, széles színválasztékuk pedig biztosítja hogy minden ablakhoz és házfalhoz illeszkedhessen. Rendelhető redőnytokból lehúzható rolós szúnyoghálóval is (ez a KOMBI redőny).

Maximum szélesség: 270 cm (Kombi: 155 cm)

Maximum magasság: 420 cm (Kombi: 220 cm)

Maximum felület: 6 nm (Kombi: 3 nm)

Redőnytok méretek: 137 mm / 165 mm / 180 mm / 205 mm (Kombi: 165 mm / 180 mm / 205 mm)

Lefutósín mérete: 53×22 mm (Kombi: 53×40)

Redőnyléc magassága: 39 mm-től

Szín: számos színben 

Működtetés: kézi gurtnis vagy zsinóros, kurblis, motoros

Külső tokos alumínium redőny vakolható tokkal:
A külső tokos alumínium redőny vakolható változata. Amennyiben az építkezés, felújítás során kialakításra kerül a redőny helye a falkávában, a külső tokos vakolható alumínium redőny tokjának frontális része teljesen elrejthető a vakolatban. Az ötszög 20 fokos extrudált alumínium tok, két végén alumínium oldalvégekkel záródik. A redőny szervizelése az alsó levehető szerelőfedélen keresztül történik. A kefézett alumínium lefutó síneknek és a fém csapágyazásnak köszönhetően a csendes futás garantált. Az alumínium redőnylécek PU habbal töltöttek, hogy fokozzák a hőszigetelést, széles színválasztékuk pedig biztosítja hogy minden ablakhoz és házfalhoz illeszkedhessen. Rendelhető redőnytokból lehúzható rolós szúnyoghálóval is (ez a KOMBI redőny).

Maximum szélesség: 270 cm (Kombi: 155 cm)

Maximum magasság: 420 cm (Kombi: 220 cm)

Maximum felület: 6 nm (Kombi: 3 nm)

Redőnytok méretek: 165 mm / 180 mm (Kombi: 165 mm / 180 mm)

Lefutósín mérete: 53×22 mm (Kombi: 53×40)

Redőnyléc magassága: 39 mm-től

Szín: számos színben 

Működtetés: kézi gurtnis vagy zsinóros, kurblis, motoros

Nagyméretű redőny, redőnykapu:
Ez a redőnytípus kifejezetten nagyméretű nyílások beredőnyözésére szolgál. Nagy felületű teraszajtók árnyékolása, térelválasztóként történő alkalmazása a leggyakoribb. Szekcionált  és billenő garázskapuk kiváltására is jó alternatíva azokban az esetekben, amikor a garázs alacsony, és a mennyzeten kevés hely áll rendelkezésre, hiszen a redőnykapu a garázson belül vagy kívül elhelyezett redőnytokba tekeredik fel. Inkább szekcionált garázskapura van szükséged: KATTINTS IDE

Maximum szélesség: 350 – 550 cm 

Maximum magasság: 350 – 470 cm

Maximum felület: 6,5 – 15 nm

Redőnytok méretek: 137 mm / 165 mm / 180 mm / 205 mm / 250 mm / 300 mm / 350 mm

Lefutósín mérete: 53×22 mm / 68×22 mm / 66×27 mm / 75×27 mm / 89×34 mm / 110×34 mm

Redőnyléc magassága: 45 mm / 55 mm / 77 mm

Szín: számos színben

Működtetés: motoros

 

Belső tokos, felső tokos, ráépíthető tokos redőny:

A belső tokos rendszerű redőnyök meglévő, újépítésű épületekbe történő beépítéshez készülnek. A nyílászáró beépítéssel egyidőben kell elhelyezni, utólagos felszerelésük ezért nem lehetséges. Ezek a redőnyök a nyílászáró tetejére vannak rögzítve fülek és sínek segítségével. Elhelyezhetők régi és új falnyílásba egyaránt. Régi geréb tokos ablakok cseréje esetén a régi faredőny tokjának helyére illeszthető.

Belső tokos ablakra ráépíthető műanyag redőny:
Ez a redőnytípus kizárólag a nyílászárókkal egyidőben építhető be, annak tetejére van rögzítve sínek és fülek segítségével. A redőnytok a lakótér felé helyezkedik el. Duplakamrás extrudált PVC hőszigetelt redőnytokkal rendelkezik. A redőny szervizelése az alsó, első, hátsó szerelőfedélen keresztül is történhet. Mindkét oldalról vakolható, ebben az esetben csak az alsó szerelőfedélen keresztül hozzáférhető. A kefézett pvc lefutó síneknek és a fém csapágyazásnak köszönhetően a pvc palást csendesen le- felhúzható. Rendelhető redőnytokból lehúzható rolós szúnyoghálóval is (ez a KOMBI redőny). 

Maximum szélesség: 180 cm

Maximum magasság: 290 cm (Kombi: 260 cm)

Maximum felület: 4,5 nm

Redőnytok méretek: 210*210 mm 

Lefutósín mérete: 60×52 mm

Redőnyléc magassága: 37 mm

Szín: fehér

Működtetés: kézi gurtnis vagy motoros

 

Belső tokos ablakra ráépíthető alumínium redőny:
Ez a redőnytípus kizárólag a nyílászárókkal egyidőben építhető be, annak tetejére van rögzítve sínek és fülek segítségével. A redőnytok a lakótér felé helyezkedik el. Duplakamrás extrudált PVC hőszigetelt redőnytokkal rendelkezik. A redőny szervizelése az alsó, első, hátsó szerelőfedélen keresztül is történhet. Mindkét oldalról vakolható, ebben az esetben csak az alsó szerelőfedélen keresztül hozzáférhető. A kefézett alumínium lefutó síneknek és a fém csapágyazásnak köszönhetően az alumínium palást csendesen le- felhúzható. Rendelhető redőnytokból lehúzható rolós szúnyoghálóval is (ez a KOMBI redőny). 

Maximum szélesség: 260-300 cm (39 mm – 43 mm magas lamellával)

Maximum magasság: 275-295 cm (40mm vagy 60 mm acéltengellyel) (Kombi: 260 cm)

Maximum felület: 7,8-9 nm (39 mm – 43 mm magas lamellával)

Redőnytok méretek: 210*210 mm 

Lefutósín mérete: 60×52 mm

Redőnyléc magassága: 39 mm – 43 mm

Szín: számos színben

Működtetés: kézi gurtnis vagy moto

Alumínium redőnypalást esetén a redőny lamellák, más néven redőnylécek színe az alábbi minta alapján 38 különböző színből választható ki:

A fém redőnytok, redőnyszekrény, redőnydoboz és az alumínium lefutó sínek saját porfestő üzemünkben, tetszőleges színre szinterezhetők a RAL színskála alapján. Amennyiben további részleteket szeretnél elolvasni a RAL szabványról, keresnél a többszáz szín között név vagy kód alapján KATTINTS IDE.