Betörésvédelmi szintek

betörésvédelmi szintek ablak ajtó

RC (Resistance Class) szerinti besorolás, betörésvédelmi szintek

Az RC betörés ellenállási osztályokat az EN 1627 szabvány határozza meg. Az osztályokat numerikus értékkel jelölik, és a biztonsági szint növekedésével növekszik az osztály száma. Az alábbiakban felsoroljuk az RC betörés ellenállási osztályokat a legalacsonyabbtól a legmagasabbig:

RC1: Alacsony biztonsági szint, minimális védelmet nyújt az egyszerűbb támadások ellen.
RC2: Alapvető biztonsági szint, megbízható védelmet nyújt a kisebb eszközökkel végrehajtott támadások ellen.
RC3: Közepes biztonsági szint, hatékony védelmet nyújt a közepes erősségű támadások ellen.
RC4: Magas biztonsági szint, jelentős védelmet nyújt az erősebb eszközökkel végrehajtott támadások ellen.
RC5: Nagyon magas biztonsági szint, kiváló védelmet nyújt az erőszakos támadásokkal szemben.
RC6: Extrém biztonsági szint, kivételes védelmet nyújt az összes támadási módszer ellen.
Az RC betörés ellenállási osztályokat általában az ajtók és az ablakok biztonsági szintjének meghatározására használják. A megfelelő osztályú ajtók és ablakok kiválasztása segíthet megakadályozni a betöréseket és növelheti az otthon vagy iroda biztonságát.

WK (Widerstandsklasse) szerinti besorolás

A WK a német nyílászáró biztonsági besorolás rendszere, amely hat különböző biztonsági osztályt határoz meg az ajtók és ablakok ellenálló képességére. A WK rendszer az ajtók és ablakok ellenálló képességét jelzi a külső erőhatásokkal szemben, beleértve a betörésekkel, az erőszakkal és a lövedékekkel szembeni védelmet.

A WK rendszerben az ajtók és ablakok biztonsági osztályai WK1-től WK6-ig terjednek, ahol a WK1 az alacsonyabb biztonsági szintet, míg a WK6 a legmagasabb szintet jelenti. Minél magasabb a biztonsági osztály, annál nagyobb védelmet nyújt az ajtó vagy ablak a külső erőhatásokkal szemben.

A WK rendszer osztályozása a következőkön alapul:

WK1: Az ajtó vagy ablak ellenáll a kisebb fizikai erőhatásoknak és az egyszerűbb betörési technikáknak.
WK2: Az ajtó vagy ablak ellenáll a közepes fizikai erőhatásoknak és a továbbfejlesztett betörési technikáknak.
WK3: Az ajtó vagy ablak ellenáll a nagyobb fizikai erőhatásoknak és a speciális betörési eszközöknek.
WK4: Az ajtó vagy ablak ellenáll a nagy erőhatásoknak, a speciális betörési eszközöknek és az alacsonyabb szintű lövedékeknek.
WK5: Az ajtó vagy ablak ellenáll a magasabb szintű lövedékeknek és a speciális robbanóanyagoknak is.
WK6: Az ajtó vagy ablak a legmagasabb szintű védelmet nyújtja, ellenáll a nagy energiájú robbanóanyagoknak és azokat robbanásbiztosan szeparálja.

Fontos megjegyezni, hogy a WK rendszer nem veszi figyelembe az ajtó vagy ablak hőszigetelését, hangszigetelését vagy más paramétereit. Az ajtó vagy ablak biztonsági osztályának meghatározása során azonban figyelembe kell venni a helyi szabványokat és jogszabályokat is.

MABISZ szerinti besorolás

A MABISZ, azaz a Magyar Biztosítók Szövetsége szinteket határoz meg a nyílászárók biztonságosságának értékelésére. A MABISZ szintek határozzák meg azt a minimális biztonsági szintet, amelyet a nyílászárónak teljesítenie kell ahhoz, hogy az biztosítási célokra is használható legyen. A MABISZ szinteket a zárak minőségének és mennyiségének, az ajtó vagy ablak szerkezetének erősségének és stabilitásának, valamint az üvegezés biztonságának figyelembevételével határozzák meg.

A MABISZ szintek a következők:

MABISZ I: Alacsony biztonsági szint, alapbiztonságot nyújtó nyílászáró, amelynek az ajtó- vagy ablakzár típusa nem speciális.

MABISZ II: Közepes biztonsági szintű nyílászáró, amelynek az ajtó- vagy ablakzár típusa már speciális.
MABISZ III: Magas biztonsági szintű nyílászáró, amelynek a zárak száma már megnövekedett, az ajtó vagy ablak szerkezete pedig erős.
MABISZ IV: Nagyon magas biztonsági szint, amelynek az ajtó- vagy ablakzár típusa már különleges és a zárak száma is magas. Az ajtó vagy ablak szerkezete is rendkívül erős és stabil.
MABISZ V: Kivételes magas biztonsági szint, amelynek az ajtó- vagy ablakzár típusa már kifejezetten biztonsági célra tervezett, az ajtó vagy ablak szerkezete pedig rendkívül masszív, nehéz és ellenálló.

Fontos megjegyezni, hogy a MABISZ szintek csak egy általános értékelési rendszer, és az egyes biztosítók szigorúbb vagy lazább követelményeket állíthatnak a biztosítási fedezet feltételeként. Ezért javasolt minden esetben az adott biztosító által meghatározott követelményeket is.