U-érték

hőkamera ház ablakai

Hőátbocsátási tényező "U" vagy "K" érték

U érték (régebben K érték): Az U hőátbocsátási tényezőt jelent, amely azt mutatja meg, hogy időegység alatt az épület 1 m² felületén (nyílászáró, alap, tető, falazat, födém) a belső tér és a külső tér közti 1 Kelvin hőmérséklet különbség esetén hány Watt hőmennyiség távozik. Tehát minél nagyobb az U érték, annál nagyobb a hőveszteség. Mértékegysége W/m²K.

Tehát minél alacsonyabb a hőátbocsátási tényezője az ablakunk egy adott felületének, annál később fog kiáramlani hideg időben a meleg az otthonunkból, azaz annál kevesebb lesz a fűtési költségünk.

Nyílászárók esetében három különböző U értéket különböztetünk meg.

Ug (g=glass) az üveg hőátbocsátási tényezője.

Uf (f=frame) a nyílászáró profiljának, keretének hőátbocsátási tényezője.

Uw (w=window) a teljes szerkezet, az üveg és a keret együttesének hőátbocsátási tényezője.

2022 július 1-től léptek életbe az új energetikai követelmények, de nem minden esetben, mert az egyszerűsített bejelentéses ingatlanok esetén csak 2024. július 1-től lesz kötelező a szigorúbb BB energetikai besorolás egy jogszabály változásnak köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy a nem egyszerűsített bejelentés esetén 2022. nyara, illetve egyszerűsített bejelentés esetén 2024. nyara után igényelt használatbavételi engedélyek esetén már az új követelményrendszert kell figyelembe venni az energetikai tanúsítvány készítése során.
A jogszabály szerint a 7/2006 TNM rendelet 6. mellékletének kell megfelelni, azaz legalább ”közel nulla energiaigényű”-nek kell lenniük az épületeknek. Ezeknél az épületeknél energetikai tanúsítványok jogszabályi háttere szerint több követelménynek és számításnak is meg kell felelni:

Az épület határoló szerkezetek követelményei alapján, új építésű ingatlanok esetén a 0,5 m²-nél nagyobb fa vagy pvc ablakoknak minimum Uw=1,15 W/m²K értéket kell teljesíteni.

Ug (g=glass) az üveg hőátbocsátási tényezője:

A nyílászárók felületének mintegy 80-90 %-át az üveg teszi ki, így könnyen belátható hogy ennek a paraméternek a javításával lehet a legnagyobb eredményeket elérni hőszigetelés terén. A nyílászárók üvegének Ug értéke kb. 5,8 w/m²K és 0,5 W/m²K közé esik. Az üveg U értékét elsősorban az üvegrétegek száma és azok távolsága határozza meg, de hatással van rá az üveg bevonata (Low-e, Super Low-e, Climaguard Solar), a távtartó keret anyaga (alumínium, acél, műanyag) és az üvegrétegek közé töltött nemesgáz (argon, kripton) típusa is. A rétegek száma 1-4 között lehet, az egyrétegű üveg leginkább beltérben használatos, a kétrétegű üvegek olyan helyekre valók, ahol kevésbé szempont a hőszigetelés, például egy nyáron használt nyaraló. Napjainkban a háromrétegű üvegezés az ajánlható választás az esetek többségében. A négyrétegű üveg inkább csak elméleti lehetőség, hiszem nem sok olyan nyílászáró szerkezet létezik, ami képes fogadni egy kb. 80 mm vastag üveget, annak súlyáról nem is beszélve.

Küldetésünk

Segítünk kint tartani:

  • nyáron a meleget
  • télen a hideget
  • illetékteleneket
  • zavaró zajt
  • fürkész tekinteteket
 

Korábbi tartalmaink

Küldetésünk

Küldetésünk a meleg, kényelmes otthonok kivitelezése, kizárni a zajt, a hideget, a rovarokat, a betolakodókat.

Ablak Birodalom Kft. © – Adatvédelmi tájékoztató