U-érték azaz hőszígetelő képesség

hőkamera ház ablakai

Hőátbocsátási tényező U vagy K érték

U érték (régebben K érték): Az U hőátbocsátási tényezőt jelent, amely azt mutatja meg, hogy időegység alatt az épületszerkezet 1 m² felületén (nyílászáró, alap, tető, falazat, födém) a belső tér és a külső tér közti 1 Kelvin hőmérséklet különbség esetén hány Watt hőmennyiség távozik. Tehát minél nagyobb az U érték, annál nagyobb a hőveszteség. Mértékegysége W/m²K.

Tehát minél alacsonyabb a hőátbocsátási tényezője az ablakunk egy adott felületének, annál később fog kiáramlani hideg időben a meleg az otthonunkból, azaz annál kevesebb lesz a fűtési költségünk.

Nyílászárók esetében három különböző U értéket különböztetünk meg.

Ug (g=glass) az üveg hőátbocsátási tényezője.

Uf (f=frame) a nyílászáró profiljának, keretének hőátbocsátási tényezője.

Uw (w=window) a teljes szerkezet, az üveg és a keret együttesének hőátbocsátási tényezője.

2022 július 1-től léptek életbe az új energetikai követelmények, de nem minden esetben, mert az egyszerűsített bejelentéses ingatlanok esetén csak 2024. július 1-től lesz kötelező a szigorúbb BB energetikai besorolás egy jogszabály változásnak köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy a nem egyszerűsített bejelentés esetén 2022. nyara, illetve egyszerűsített bejelentés esetén 2024. nyara után igényelt használatbavételi engedélyek esetén már az új követelményrendszert kell figyelembe venni az energetikai tanúsítvány készítése során.
A jogszabály szerint a 7/2006 TNM rendelet 6. mellékletének kell megfelelni, azaz legalább ”közel nulla energiaigényű”-nek kell lenniük az épületeknek. Ezeknél az épületeknél energetikai tanúsítványok jogszabályi háttere szerint több követelménynek és számításnak is meg kell felelni:

Az épület határoló szerkezetek követelményei alapján, új építésű ingatlanok esetén a 0,5 m²-nél nagyobb fa vagy pvc ablakoknak minimum Uw=1,15 W/m²K értéket kell teljesíteni.

Uf (f=frame) a nyílászáró tok- és szárnyszerkezetének a hőszigetelő képessége. Értéke összefüggésben van a profil vastagságával, a kamrák számával, a merevítés típusával, a gumitömítések számával. Napjainkban forgalomban lévő nyílászárók közül a 70mm körüli 4-5 kamrás szerkezetek, acélmerevítéssel és kétszeres tömítéssel képviselik az alsó szegmenset hőszigetelő képesség terén. Ezek megközelítőleg Uf=1,2-1,3 körüli értéket teljesítenek. A magasabb kategóriás ablakok 80 mm fölötti beépítési mélységű 6-7 kamrás, háromszoros tömítésű szerkezetek, acélmerevítés helyett gyakran különböző innovatív technikákat alkalmaznak Uf=0,9 körüli hőátbocsátással.

Ug (g=glass) az üveg hőátbocsátási tényezője:

A nyílászárók felületének mintegy 80-90 %-át az üveg teszi ki, így könnyen belátható hogy ennek a paraméternek a javításával lehet a legnagyobb eredményeket elérni hőszigetelés terén. A nyílászárók üvegének Ug értéke kb. 5,8 w/m²K és 0,5 W/m²K közé esik. Az üveg U értékét elsősorban az üvegrétegek száma és azok távolsága határozza meg, de hatással van rá az üveg bevonata (Low-e, Super Low-e, Climaguard Solar), a távtartó keret anyaga (alumínium, acél, műanyag) és az üvegrétegek közé töltött nemesgáz (argon, kripton) típusa is. A rétegek száma 1-4 között lehet, az egyrétegű üveg leginkább beltérben használatos, a kétrétegű üvegek olyan helyekre valók, ahol kevésbé szempont a hőszigetelés, például egy nyáron használt nyaraló. Napjainkban a háromrétegű üvegezés az ajánlható választás az esetek többségében. A négyrétegű üveg inkább csak elméleti lehetőség, hiszem nem sok olyan nyílászáró szerkezet létezik, ami képes fogadni egy kb. 80 mm vastag üveget, annak súlyáról nem is beszélve.

 

Küldetésünk

Küldetésünk a meleg, kényelmes otthonok kivitelezése, kizárni a zajt, a hideget, a rovarokat, a betolakodókat.

Ablak Birodalom Kft. © – Adatvédelmi tájékoztató