Milyen nyílászárót válasszak?

Ha Ön is a nyílászáró cseréjét fontolgatja, akkor biztosan tudja, hogy mennyire fontos döntés ez. A megfelelő ablakok és ajtók kiválasztása nem csak a lakóhelyünk biztonságát szolgálja, hanem fontos szerepet játszik az energiatakarékosságban és a zajszigetelésben is.

A régi nyílászárók gyakran problémát okoznak, amikor azok már nem tartanak lépést a mai modern szabványokkal. A régi ablakok és ajtók általában rosszabbul szigetelnek, így a fűtési és hűtési költségek magasabbak lehetnek, valamint a zaj is könnyebben behatolhat az otthonunkba. Azonban a nyílászárók cseréje nemcsak a biztonság és a komfort szempontjából fontos, hanem hozzájárul a lakóingatlanunk értékének növeléséhez is.

Azonban, hogy megfelelő döntést hozzunk a nyílászáró cseréjével kapcsolatban, először is meg kell határozni, hogy milyen típusú nyílászárók lennének a legjobbak az Ön otthonába.

A legnépszerűbb típusok közé tartoznak az alumínium, fa, műanyag nyílászárók.

Alumínium nyílászárók

Az alumínium nyílászárók nagyon tartósak és biztonságosak, valamint a karbantartásuk is könnyű. Azonban az alumínium nyílászárók hővezető képessége nagyon magas, így a fűtési és hűtési költségek magasabbak lehetnek, mint a fa vagy a műanyag nyílászárók esetében.

Alumínium ablakok előnyei:

Az alumínium ablakok nagyon erősek és tartósak, mivel az anyag ellenálló a korrodálódásnak és az időjárás viszontagságainak. Nagyobb szerkezetek, függönyfalak megépítése is lehetséges belőlük.

Az alumínium ablakok esztétikusak és modern megjelenésűek lehetnek, és könnyen illeszthetők a legtöbb építészeti stílushoz.

Az alumínium ablakok jó hőszigetelést biztosítanak, ha az ablakprofil megfelelően tervezett, és hőszigetelő üveggel van felszerelve.

Alumínium ablakok hátrányai:

Az alumínium ablakok általában drágábbak, mint a PVC ablakok.

Az alumínium hővezető képessége nagyobb, mint a PVC-nek, ezért rosszabb hőszigetelést biztosítanak, ha az ablakprofil nem megfelelően tervezett.

Az alumínium ablakok nehezebbek, mint a PVC ablakok, ezért a telepítésük több erőfeszítést igényelhet.

Fa nyílászárók

fa ablak

A fa nyílászárók nagyon esztétikusak és természetes hatást keltenek, valamint nagyon jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek. Azonban a fa nyílászárók karbantartása igényesebb lehet, és nem olyan tartósak, mint az alumínium vagy a műanyag nyílászárók.

A fa nyílászárók előnyei:

Esztétikus megjelenés: A fa nyílászárók természetes, meleg megjelenést kölcsönöznek otthonunknak. Az egyedi szépségük és a hagyományos stílusuk miatt nagyon népszerűek.

Kiváló hőszigetelés: A fa nyílászárók jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek, így csökkenthetik a fűtési költségeket és segíthetnek az otthon melegen tartásában.

Hangszigetelés: A fa nyílászárók kiváló hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, így segíthetnek a külső zajok kiszűrésében, és hozzájárulhatnak az otthonunkban élők nyugalmához.

Tartósság: Ha megfelelően karbantartják és kezelik, a fa nyílászárók hosszú élettartamot biztosíthatnak.

Környezetbarát: A fa egy megújuló erőforrás, így a fa nyílászárók környezetbarát alternatívát jelentenek.

A fa nyílászárók hátrányai:

Karbantartás: A fa nyílászárók rendszeres karbantartást igényelnek, például festést, lakkozást és pácolást, hogy megóvják őket az időjárás hatásaitól és az elhasználódástól.

Ár: A fa nyílászárók ára általában magasabb, mint a műanyag vagy az alumínium nyílászáróké.

Érzékenység: A fa nyílászárók érzékenyek lehetnek a nedvességre, a rovarokra és a gombákra, ami ronthatja az állapotukat, ha nem vigyáznak rájuk.

Tűzveszély: A fa nyílászárók tűzveszélyesebbek lehetnek, mint más anyagokból készült nyílászárók.

 
 

Műanyag nyílászárók

műanyag ablak

A műanyag és PVC nyílászárók nagyon jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek, könnyen karbantarthatóak és általában olcsóbbak, mint az alumínium vagy fa nyílászárók.

PVC ablakok előnyei:

Az PVC ablakok általában olcsóbbak, mint az alumínium ablakok.

Az PVC ablakok jó hőszigetelést biztosítanak, mivel az anyag magas hőszigetelő képességgel rendelkezik.

Az PVC ablakok könnyűek, ami könnyebb telepítést jelent.

PVC ablakok hátrányai:

Az PVC ablakok általában nem annyira tartósak, mint az alumínium ablakok, és könnyebben karcolódnak vagy sérülnek.

Az PVC ablakok megjelenése korlátozottabb lehet, és nem illeszkednek olyan jól a modern épületekhez, mint az alumínium ablakok. Bár lehet színes kivitelben is gyártani, választhatóak fautánzatú fóliabevonattal ellátott műanyag ablakok, vagy külső alumínium borítással felszerelt változatok is.

Az PVC ablakok érzékenyebbek lehetnek a hőmérsékleti változásokra, és könnyebben deformálódhatnak. Minél sötétebb színű, annál nagyobb a hőtágulásuk. Ennek csökkentésére és egyúttal a merevség növelésére alkalmaznak acélmerevítéseket a pvc nyílászárók kamrájának belsejében.

Küldetésünk

Küldetésünk a meleg, kényelmes otthonok kivitelezése, kizárni a zajt, a hideget, a rovarokat, a betolakodókat.

Ablak Birodalom Kft. © – Adatvédelmi tájékoztató