Nyitásirány meghatározása

nyíló jobbos ablak nyitásiránya

Nyitásirány ajtók és ablakok esetén

A nyitásirány meghatározása fontos szerepet játszik a nyílászárók helyes beépítésében és funkcionális működésében, valamint a szoba berendezési tárgyainak és a falak elrendezésének megtervezésében.

A nyílászárók, vagyis az ajtók és ablakok nyitásirányának meghatározása az alábbi módon történik:

Álljunk a nyílászáró előtt, és nézzük meg, hogy melyik oldalon vannak a zsanérok. A zsanérok azok a fém alkatrészek, amelyek a nyílászáró és a keret közötti forgópontokat képezik. Mindig arról az oldalról kell vizsgálni, ahonnan látszanak a zsanérok.

Ha látjuk a zsanérokat, és azok az ajtó vagy ablak bal oldalán találhatók, akkor az adott nyílászáró balra nyíló, balos. Ha a zsanérok a jobb oldalon vannak, akkor a nyílászáró jobbra nyíló, jobbos.

Ha az ajtó vagy ablak bal és jobb felén is van zsanér, és csak az egyik szárnyon van kilincs, akkor az egy kétszárnyú, középen felnyíló, váltószárnyas nyílászáró. Ebben az esetben azt kell meghatározni, hogy melyik oldali szárnyon van a kilincs. A kilincs a nyílászáró kinyitásához szükséges fogantyú. Ha a bal oldali szárny a kilincses, akkor balos, ha a jobb oldali szárny a kilincses, akkor jobbos nyitásirányú.

Az előbbiek értelmében egy befelé nyíló ajtót belülről kell nézni, egy kifelé (utcára, lépcsőházba) nyíló ajtót kívülről kell nézni, és onnan megállapítani merre nyílik (a korábban ismertetett zsanér elhelyezkedés alapján). Így megkülönböztetünk befelé nyíló balos, befelé nyíló jobbos, kifelé nyíló balos, kifelé nyíló jobbos ajtókat.

 

Befelé nyíló balos ajtó:

Befelé nyíló balos ajtó

Befelé nyíló jobbos ajtó:

Befelé nyíló jobbos ajtó

Kifelé nyíló kintről nézve balos ajtó:

Kifelé nyíló kintről nézve balos ajtó

Kifelé nyíló kintről nézve jobbos ajtó:

Kifelé nyíló kintről nézve jobbos ajtó

Küldetésünk

Küldetésünk a meleg, kényelmes otthonok kivitelezése, kizárni a zajt, a hideget, a rovarokat, a betolakodókat.

Ablak Birodalom Kft. © – Adatvédelmi tájékoztató