Az árnyékolás egyik legkedveltebb darabja a reluxa. Ez egy hosszú élettartamú termék, mindenki számára megfizethető áron. Nagy előnye, hogy bármilyen nyílászárónál alkalmazható legyen szó háromszög ablakról, bukó nyíló ablakról, vagy feszítéssel akár a bejárati ajtónál is alkalmazható, így megelőzve a kilengést. Emellett a régebbi típusú ablakoknál a két üveg közé , vagy  magára az ablakszárnyra, illetve az ablak tokra is fel lehet szerelni, ezzel tovább növelve a reluxa széles körű felhasználási lehetőségeit.

Másik nagy előnye, hogy az alumínium lamellák forgatásával könnyedén szabályozható a beengedett fénymennyiség. A lamellákat kétféle szélességben (16 mm, 25 mm) és 30 féle színben is választhatja, így a reluxa könnyen illeszkedik a környezetébe.

Nyirkos helyeken is alkalmazható. Mivel nem textilből készül, ezért nem szívja fel a nedvességet, és nem penészesedik.

A reluxa karnisa alumíniumból készül, és bármilyen RAL színre színterezhető ( alap esetben fehér ), így könnyen elérhető a lamellák és a karnis közti színharmónia.

Mozgatásuk két módon történik. A felhúzni és leengedni egy zsinór segítségével lehet, és bármilyen magasságban  megállítható. A lamellák dőlésszögét pedig egy pálca, vagy bovden segítségével lehet állítani bármilyen leengedett magasságban. A lamellák állításához tehát nem szükséges a reluxát teljesen leengedni, így az árnyékolás gyakorlatilag bármilyen tetszőleges mértékben megvalósítható.

Kérjen szaktanácsadást, vagy ingyenes árajánlatot!

Technikai tulajdonságok, információk:

Hagyományos (üvegpálcás):

A lamellákat két módon lehet kezelni. Egy zsinórral lehet a magasság állását alakítani, míg egy pálca segítségével lehet a forgatást végezni. Az üvegpálca nevével ellentétben nem üvegből, hanem egy áttetsző, merev, esztétikus műanyagból van. De választható helyette bovdenes kezelés is.

Iso reluxa:

Egyik különlegessége, a gyöngyláncos kezelés. A másik különbség a hagyományoshoz reluxához képest, hogy jóval keskenyebb, dizájnosabb karnissal rendelkezik. Funkciójában megegyezik a hagyományos reluxával, de az Iso reluxánál a zsinóros és egy pálcás mozgatás-forgatás helyett a gyöngyláncban egyesülnek a kezelések.

Fa reluxa (velencei ablakzsalu):

A fa reluxa 25 mm-es és 50 mm-es lamellákkal rendelhető. A trópusi fából készült lamellák 12 féle színben választhatóak. A lamellák préselt fából készülnek, melyeket kifejezetten ipari felhasználás céljából telepítenek és termelnek ki.

Általánosságban jellemző a reluxákra, hogy egy súlyzár biztosítja a rögzítést a kívánt pozícióban. A húzásiránnyal lehet szabályozni az állásokat. Nagy előnye, hogy felhúzásnál és leengedésnél is minden állásban rögzíthető a reluxa. A kezelést kívánság szerint bármelyik oldalon elhelyezhető. A karnis felső részén tartókonzolok biztosítják a megfelelő rögzítést, mely az üvegléchez csatlakozik, így nem szükséges átfúrni a nyílászárót.

A lamellák átlagos vastagsága 0,18 mm – 0,24 mm között változik. Mivel alumíniumból készülnek, és domborítva vannak, ezért rugalmasak, így behatás esetén visszanyerik eredeti alakjukat.

A normál reluxa maximális  szélessége 2 méter, maximális magassága 2,4 méter lehet. De van lehetőség ettől eltérő maximális méretezésre is. Ez esetben kérje szaktanácsadásunkat, mivel a súly miatt kár keletkezhet a szerkezetben.

Három féle pálca érhető el a reluxákhoz. Egy barna, és fehér színű bowdenes műanyag bevonatú pálca, és egy PVC készült üvegpálca, mely átlátszó és jelenleg a legkedveltebb típus, emellett a legmutatósabb is. A bowden és az üvegpálca között a megjelenésen kívül egy különbség van. Az üvegpálcánál nincs rögzítés az ablakkereten, míg a bowdennél van.

A tartókonzoloknál is két különböző verzió érhető el. Az egyik a rejtett konzol. Ezt rögzítjük a kívánt helyen és rácsatlakoztatjuk a karnist, amely így eltakarja a konzolt. A másik a hagyományos konzol. Ez egy u alakú konzol, nagy előnye, hogy 3 oldalon is rögzíthető, így növelve az elhelyezési lehetőségeket.

A karnis, vagy sín egy 25×25 mm-es, vagy 20×19 mm-es méretű lemez. A végein műanyag fedőlappal. Választható elöl- és oldalt kivezetős verzióban is. Anyaga alumínium, megy bármilyen RAL színre színterezhető, így összhangba hozható a kiválasztott lamella színnel.

Záróléc ellátja a súly funkcióját is. Fontos a lyukasztás és a pontos szabás a könnyű működtetés érdekében.

Tisztítási tanács:

A lamellák egyik, ill. másik oldalra való teljes elforgatása segítségével végzendő. A reluxa egyetlen hátrányának talán a porfogást lehet tekinteni. Porseprűvel, nyeles pormágnessel, vagy egyszerűen enyhén nedves törlőkendővel tisztítható.

Gyártás:

 1. anyag kiválasztása
 2. lamellák domborítása (ezáltal lesz feszes tartása, így tudja visszanyerni eredeti alakját behatás esetén)
 3. lamellák méretre vágása, és lyukasztása a későbbi fűzéshez 
 4. karnis méretre szabása
 5. karnis lyukasztása a későbbi fűzéshez
 6. csapágyazás, csapágyházak karnisba helyezése
 7. tengely méretre vágása
 8. tengelyekre csapágytestek szerelése
 9. karnis összeállítása
 10. záróléc méretre vágása és lyukasztása a fűzés előkészítéseként
 11. fűzéssel a szerkezet készre szerelése
 12. Fűzés:
  1. a létrák és segéd zsinórok méretre vágása
  2. létra és a segéd zsinórok befűzése a karnison és rögzítése a tengelyre
  3. lamellák létrába helyezése
  4. a létráknál „S” alakú fűzés a későbbi gyűjtést biztosítása érdekében, így simulnak egymásra a lamellák
  5. a záróléc, és a záró gombok befűzése, felszerelése
  6. létrák lezárása, és elrejtése