A legkedveltebb külső árnyékoló manapság a redőny. Amellett, hogy árnyékol, hőszigetel és növeli az otthona biztonságát is.  Nyáron a hideg, télen a meleg megtartásában van fontos szerepe. Teljesen leeresztett állapotban maximális sötétséget, hőszigetelést és hangszigetelést biztosít. Felhúzással pedig szabályozhatja a beeresztett fény és levegő mennyiségét.

A redőnyöket lehet beépített rolós szúnyoghálóval is rendelni. Ez praktikusabb, olcsóbb és esztétikusabb megoldás, mint az utólag történő szúnyogháló ráépítés.

Szívesen nyújtunk segítséget az Önnek megfelelő redőny kiválasztásában. Kérje ingyenes szaktanácsadásunkat.

Erkélyek és egyéb speciális területek redőnyözését, valamin redőnykapuk „Rollergate” készítését is vállaljuk.

Redőnytípusok:

A redőnylécek típusa szerint 3 kategóriát különböztetünk meg:

1. műanyag redőnylécek

2. műanyag redőnylécek PUR habbal töltve (ez a verzió csak fehér színben rendelhető)

3. alumínium redőnylécek PUR habbal töltve.

A műanyag léceknél a fehér szín az ajánlott, míg az alumínium lécek sokféle RAL színben, illetve  fa mintázattal is rendelhetőek. Az alumínium redőnylécek jóval nehezebbek, viszont kiemelten színtartóak, merevebbek, és jobban ellenállnak az idő múlásának. Ha valaki hosszú távra tervez és fontos számára az esztétikum is, akkor ezt ajánljuk.  A PUR habbal töltött lécek ( alu és műanyag esetén is ) magasabb hőszigetelő képességgel rendelkeznek.

A redőnyök mozgatása történhet kézi erővel ( gurtnival, vagy gömbzsinórral  ), illetve beépített elektromos csőmotorral. A motorral szerelt redőnyök vezérelhetőek fali kapcsolóval, vagy távirányítóval.  Megfelelő motorokkal és érzékelőkkel épületvezérlési rendszerbe is integrálhatóak.

A redőnyök elhelyezését tekintve 3 különböző típust kínálunk:

Tulajdonságok

Kép 1 / 1

Hő-, hangszigetelő, biztonság növelő és véd a nem kívánatos tekintetek elől.

1.     Külső tokos redőny:

Ez a három redőny típus közül a legkedveltebb és legelterjedtebb. Nagy előnye, hogy bárhová utólag is felszerelhető. A gyártás során csak rozsdamentes anyagokat használunk. Sokan az olcsóbb vas tokot használják, de ezt mi nem javasoljuk.  Alkalmazásuk során csökkenhet az ablak fénybeeresztő képessége, ennek esztétikus megoldási lehetősége, ha tokmagasítással rendelik az ablakot.

2.     Vakolható tokos redőny:

Ezt a típust új építésnél, vagy felújításnál érdemes előre betervezni. A redőnytok külső részének kialakítása lehetővé teszi a vakolat felvitelét. Legnagyobb előnye, hogy kívülről nézve nem látszik a redőny és annak tokja sem. Ha ezt a típust választja, érdemes időben tájékozódnia  a lehetőségekről, elhelyezésekről, áthidaló kialakításról.  A redőny karbantartására szerelőfedélen keresztül van lehetőség.

3.     Belső tokos, SKS, vagy más néven felső tokos redőny:

Főként új építéseknél és a régebbi vidéki házak ablakcseréjénél ajánljuk. A redőny csak ablakra szerelve, azzal együtt kerülhet beépítésre, így itt is érdemes a kialakításra már a tervezés fázisában gondolni. A redőny tok belseje gyárilag szigetelt.

Összefoglalva: 12 féle lehetősége van a különböző redőny variációk közül választani.

Kérjen ingyenes árajánlatot, vagy helyszíni felmérést!

Technikai háttér, információk:

A redőnyök nagy előnyei – a már említett zajtompításon és hőszigetelésen felül – a kíváncsi tekintetek elöli védelem, a teljes sötétítés és a biztonság. Nem elhanyagolható szempont továbbá a rossz időjárás elleni védelem sem.  A tökéletes fényzárás elősegíti a berendezési tárgyak napsugarak elleni védelmét, elősegítve azok élettartamának hosszabb megőrzését.  Nincs üvegház effektus. A téli időszakban spórolhat a fűtési költségeken lévén, hogy két újabb légkamra és légrés jön létre, úgy ahogy a három rétegű üveg is jobban szigetel a két rétegűnél. Az optimális redőnnyel akár 15% energia megtakarítás érhető el nyáron a klíma használatakor, télen pedig a fűtéskor.

A műanyag redőnylécekben a jégeső kárt tehet, melyet a legtöbb lakásbiztosítás fedez. Ilyen esetekben vállaljuk a redőnylécek cseréjét.

A redőnyeinknél csak alumínium és/vagy műanyag (PVC) alkatrészeket, elemeket használunk. Így elkerülve az esetleges rozsdásodási veszélyeket. Ez alól egy kivétel van az acél tengely, amelyik a tokban helyezkedik el, de ez az alkatrész is rozsdamentes.

A redőnylécek színezése különböző módokon történhet. A műanyag színezése a gyártás során hozzáadott granulátumok segítségével történik. Az alumínium esetében a gyártás során eloxálással, vagy színterezéssel a későbbiekben is lehet teljesíteni a vevők kívánságait. Az eloxálás folyamata a rozsdamentességet is lehetővé teszi.

A redőnyök tokjait a legtöbb esetben Lindab lemezből, vagy műanyagból készítjük a hosszú élettartam, a rozsdamentesség és tartósság érdekében.  A műanyag tok esetében egy légkamrával ellátott tok készül. A felső tokos redőny esetében, egy hungarocell betét is van a tokban, a magasabb hőszigetelés érdekében.  Alap esetben fehér színben gyártjuk, de a redőnytokok is tetszőleges RAL színben színterezhetőek, illetve aranytölgy mintázattal is rendelhetőek.

Redőny tokméret változások a magasság függvényében:

0-160 cm-ig        138 mm a tok magasság

160-250 cm-ig    165 mm a tok magasság

250-től                 180 mm a tok magasság

Kombi redőny esetén:

0-170 cm-ig        165 mm a tok magasság

170-től                 180 mm a tok magasság

A tok formája lehet5 szög, 6 szög, négyzet és kerek.

A vakolható tok esetében a vakolható él mindig 2,5 cm-re nyúlik túl a redőny tokján.

A tokot tekintve lehetőség van annak osztására, így lehetőség van nagyobb felületnél is  különböző verziókkal dolgozni, tehát lehet az egyik felén például kombi, a másik felén pedig csak sima redőny. Ilyen esetben érdemes az esztétikum érdekében mindenhol a kombi verzió lefutóját alkalmazni, hogy ne legyenek „lépcsők”, valamint a megfelelő tokméret kiválasztására is ügyelni kell.

Redőny automaták, gurtnik:

Redőny és gurtnija

Kép 1 / 1

Redőny és a hozzá tartozó felcsévélő

A redőny automaták – más néven redőny felcsévélők – a redőnyök kézi mozgatásának egyik legfontosabb elemei. A hozzá tartózó gurtni (heveder), vagy másik esetben gömbölyű zsinór, az összekötésért felel a redőnyléceket mozgató tengely és a felcsévélő között.

A felcsévélők 3 különböző formában érhetőek el, és ezeket a különböző verziókat négy féle színben lehet rendelni. A Classic a legelterjedtebb megjelenési forma. Ennek egy fejlesztet változata a Classic New, amelyik csak az esztétikusabb megjelenésben tér el elődjétől. És végül a Shell, mely a legmodernebb megjelenést biztosítja, nevét is a kagylószerű formájáról kapta.

Redőnyautomaták

Kép 1 / 1

A különböző megjelenésű felcsévélők

A redőny hevedernek manapság ellen kell állnia a nagy igénybevételnek, a fokozódó UV sugárzásnak, a súrlódás általi kopásnak, és az esetlegesen felmerülő egyenetlenségeknek. Mindemellett megfelelően kell bírnia, a nagy súly általi terhelést, viszont a rugalmasságának, lágyságának köszönhetően a könnyű szerkezetű redőnyöknél való alkalmazására is tökéletesen megfelel. A gurtni két szélességben érhető el: 14 mm, 22 mm

Típus Anyag Szélesség (mm) Kiszerelés (m)
Redőnygurtni polipropilén 13 50
pamut 16 25
pamut 23 5, 10, 25, 50, 100
Redőnygurtni befűző poliészter 24 50
Redőnyzsinór polipropilén 5 100

Az iparág fejlődése megkövetelte a könnyebben alkalmazható, és szerelhető redőnyzsinór (gömbölyű zsinór) megjelenését. Modernebb az elődjéhez képest és jobban is illeszkedik, a műanyag és alumínium redőnyök megjelenéséhez.

Ezek mellett lehetőség van kurblis/hajtókaros és motoros mozgatásra is.

A lefutók a zajcsillapítás, a kopásállóság, a gördülékenyebb és egyszerűbb kezelhetőség érdekében gumírozással, vagy kefével vannak ellátva. A súrlódás mentességhez és a halkabb működéshez  a csapágyas  (golyós csapággyal van rögzítve) acél tengely is hozzájárul. A működés optimalizálásában még szerepet játszik az alumínium redőnyben megtalálható elcsúszás gátló. A redőnylécek a pályájukban maradnak és oldalra nem tudnak kimozdulni, ezt arriterezésnek nevezzük.  A műanyag redőnylécek is rendelhetőek arriterezve.

Az ütközők –  mint az eddigi alkatrészek – is UV stabilak. Több verzióval rendelkeznek. Van a hagyományos külső ütköző, mely fehér és sötét barna színben rendelhető. Ennek egy fejlesztett változata a kupakos ütköző. Itt már az esztétikum is előtérbe kerül, mivel a kupak által nem szennyeződik az ütköző belseje és a rögzítő csavar sem látható. Ez a típus az előző két szín mellett aranytölgy mintázattal is rendelhető. Az egyre inkább elterjedő rejtett ütköző nagy előnye, hogy nem a lamellákra van szerelve  (így nem bontja meg azok egységes látványát), hanem a záróléc oldalába (toll rész), és a lefutósínbe (T-alakú fejrész). Ez a verzió csak fehér, és sötétbarna színben érhető el, anyaga pedig ütésálló. (Sötétbarna RAL 8017, aranytölgy RAL 8003)

A redőnyök 3 féle redőnyléccel rendelhetőek: műanyag lécek, műanyag lécek PUR habbal töltve, és alumínium lécek PUR (poliuretán) habbal töltve. A PUR hab által minden esetben növekszik a lécek hőszigetelő képessége. A PUR hab a nagyobb stabilitáshoz is hozzájárul. Az alumínium lécek pedig tartósabbak, a műanyag léceknél és a színek. A redőnylécek különböző méretekben érhetőek el. A leggyakoribb a 37 mm-s változat, de van 39, 42, 55, 77 mm-es verzió is. Az 55 mm-es redőnylécet a Maxi redőny esetében alkalmazzuk, ez hasonlít a legjobban a régi faredőnyökhöz. A 77 mm-es redőnyléceket már inkább redőnykapuk, vagy garázskapuk esetén alkalmazzuk.  A zárólécet minden esetben gumírozzuk, ezzel is növelve a halkabb működtetést, és a hosszabb élettartamot. A betörés elleni védelmet segíti, hogy a záróléc esetében lehetőség van annak a lefutóba való bezárására, ezzel is növelve a biztonságot. Ez a funkció, csak akkor működik megfelelően, ha a redőnypalást teljesen le van engedve.

A redőnyök biztonságnövelő hatása a gyártás során beépített feltolásgátlóval is javítható.

A szúnyogok és rovarok elleni védelemre érdemes  már a megrendeléskor gondolni. A beépített rolós szúnyoghálóval ellátott „kombi” redőnyök biztosítják Önnek a megfelelő védelmet ás az utólagos szúnyogháló felszerelés mindig drágább is. Ha esetleg anyagi megfontolásból mégis később, de szeretne redőnyébe beépített szúnyoghálót, akkor azt a redőny megrendelésénél jelezze, mivel a tok és a pofa kialakítása szempontjából fontos a gyártás során. Ezeket az elemeket ugyanis később nem lehet cserélni, viszont ha megfelelően lettek kialakítva, akkor később is beszerelhető lesz hozzá a két sínes lefutó, a szúnyogháló és annak tengelye. A szúnyoghálókról több információt talál a Szúnyogháló menüpontban, melyet ide kattintva érhet el.

Egyre inkább elterjedt a redőnyök motorizált mozgatása. Napjainkban ez nem pusztán kényelmi funkció, hanem épületvezérlési rendszerbe integrálva komoly energiahatékonysági és biztonsági előnyei is vannak.   A tengelybe szerelt elektro-motort lehet fali kapcsolóval, távirányítóval, vagy akár okostelefonnal is vezérelni. Rendelhető hozzá fény- és szélérzékelő, vagy akár időkapcsoló is. Előnyeik a hatékonyabb árnyékolás, az épület optimálisabb energiafelhasználása, valamint  hogy viharban az üveg és az ablak védve marad. Az időkapcsolóval pedig távollét esetén is az otthon tartózkodás látszatát keltheti, így elijesztve a betörőket. A motoroktól, a vezérlésekről és az érzékelőkről bővebb információt a Vezérlések menüpontban talál.

Tisztítás:

A redőnyök tisztítása nem igényel szakértelmet, bármilyen ronggyal nedvesen, vagy tisztítószeresen letakarítható. Javasolt a kefék (főleg drótkefe) elkerülése, mert azok megkarcolhatják a redőnylécek anyagát.

Gyártás:

 1. Lindab lemez méretre vágása
 2. Lemez hajlítása (5 szög, vagy 6 szög formára)
 3. Pofák lemezbe rögzítése popszegeccsel
 4. Méret ellenőrzés, címkézés
 5. Tengely méretre vágása, csapágyak felhelyezése
 6. Tengely rögzítése a helyén
 7. Gurtni feltekerése
 8. Redőnylécek méretre vágása
 9. Redőnylécek összefűzése
 10. Redőnylécek bepörgetése a tokba
 11. Lefutók méretre vágása
 12. Kefe, vagy gumi lefutóba húzása

Redőnyléc rögzítése tokban

Kép 1 / 1

Redőnyléc rögzítése tokban